"Откъде идваме, какви ставаме"
Та, днешната ни дискусия е породена и пряко свързана с форумното ни правителство, а.к.а(превод - "също известни като", за да няма кофти интерпретации) модератори/администратори/retired(иначе казано спамери-модератори).
Tа откъде да започнем....няколко въпроса мисля са крайно уместни
1.Администраторите/модераторите - потребители ли са? И като такива, налага ли им се да спазват общите правила на форума ?
2.Имат ли достатъчно опит и знания в играта, за да могат успешно не само да я поддържат, но да поддържат и форума като неизменна част от играта?
3.Защо по дяволите се избират модератори на тотално шуро-баджанашки принцип ?
Нека сега, за да не бъда голословен, да подкрепя всяко едно от твърденията си с примери...
По първа точка :
О, това ми е любимото, както казва Ханс Ланда от филма "Гадните копилЕта" - "We have a bingoooooooo"
ЦитатDimorese Предупреден на Aug 18 2009, 21:13
Добавен в предупреждения
Подклажда и раздухва напрежение![/quote]
Заради това, че не се примирих с прикриването на грубо погазване на правилата, а именно откровени заплахи за физическо насилие.Е, Диморезе реши, че след като това е съотборник(иде реч за Тролл), не е толкова страшно.Тука май беше само предупреждение
ЦитатDimorese Предупреден на Aug 20 2009, 00:39
Добавен в предупреждения Открити обиди към модератор и опит да раздухва физическа саморазправа въпреки предупреждението.[/quote]
След като отново поразпитах един вид, ама публично, за да не кажат хората, че е под масата - 3 дни.Тролл беше само модериран, но не и наказан.Нищо, че НЕКОЛКОКРАТНО заплаши с физическа саморазправа както мен(оха, колко ми се искаше да е сериозен
Та, виждаме как потребител на форума, в частност и модератор, нарушава правилата, откровено злоупотребява с правата си, но какво става - реакция от администратор няма(макар че темата беше посетена и прочетена няколко пъти от администратор charovna и поне веднъж от администратор misterya).Накрая, все пак се намери някой да потуши страстите.Но не трябваше ли да са други и по-рано?
Пример 2ри(ох, този наистина ми харесва!!!!!!!)
Цитат4. Език и Култураcharovna написа:Цитат(charovna @ Sep 11 2009, 02:27) Ангеле, забатачена е баба ти!!
Дискусиите във Форумите трябва да се водят с уважение към Потребителите и зачитане на правото на друго мнение. Предизвикването на груби спорове и скандали е недопустимо и се наказва. Неетичното, грубо и иронично отношение към други Потребители или трети лица и институции ще бъде премахвано, и подобни действия ще се санкционират.[/quote]
Ха, да ама не!Не само че санкции йок, ами какво следва от един мой голям любимец :
1.Очевидно модератора няма езикова култура и достатъчно богат речник, понеже явно не разбира думата "забатачени".Това от лексикална гледна точка.В този смисъл - има ли нужните умения да модерира, бидейки неспособен да разбере смисъла на чуждите мнения ?Dimorese написа:Цитат(Dimorese @ Sep 11 2009, 07:26) Забатачени?!
А на някого му трябва протекцийка, за да събере сили да нападне.
2.Следва и язвителен коментар относно моята персона, който :
2.1. Не е свързан с темата.
2.2. Не е свързан с битката.
2.3. Не е свързан даже с конкретната ВСЕЛЕНА!!!
Та от тези 3 точки виждаме, че говорим за ОФТОПИК и СПАМ, което по мои бегли спомени е крайно нежелателно, още повече от членове на екипа.
Но примерите ни не свършват с тази точка, драги ми смехурковци
Очевидно недоосведомен за естеството на темата, непрочел я докрай и т.н., модераторът Dimorese заключава, че ако не се сложат бекъпи на битките, темата ще бъде изпратена в коша(де тоя късмет да не се види как спами безогледно).Но за негово съжаление бекъпи има още от времето, когато темата не е била дори в моето изкривено спамерско подсъзнание и не съм знаел какви чудесни примери ще ни даде този модератор за работата си.След язвителен коментар от потребител с цитат към бекъпите.Следват 3 дни наказание.Но, моля те, поспри за миг поне, драги потребителю.Три дни за един най-обикновен язвителен коментар, но никакво наказание, когато твой съотборник неколкократно заплашва със среща на живо, за да си "уреди сметките" с лошите тийнове, дето го подиграват във форума?! Според мен това е невъзможно!
Но както казват хората : "Да, да, ама не" - съществуващото само в българския език "Двойно положително отрицание".Но стига с този герой(бих казал анимационен, защото аватара му ми напомня на някое анимационно филмче, но може да се засегне, затова - само герой!).
Следва включване от тежката артилерия :
misterya написа:Цитат(misterya @ Sep 12 2009, 00:12) Ники, виждам хубаво си научил правилата на модераторите в този форум!
Колежке бива-бива та Ви понижиха, това не мога да го преглътна...
От тук на сетне драги потребители-читатели:
Още едно намигване, една обида, или най-тънък намек за работата към модератор в този форум ще отнесе най-малко 30 дни забрана за пост, коментар, мнение и прочие! Добре го запомнете!
Малък коментар от моя страна(темата беше заключена след това мнение, та не можах да репликирам и дупликирам) :
Другарке misterya, искрено съм благодарен, че ми давате плодове за размисъл и мнения, които да ви репликирам.По първата част :
Цитат7. Правила за модериране и администриране:
Правилата за модериране се отнасят за модераторите (както глобални така и на различните раздели) и администраторите.[/quote]
Надявам се да съм го подчертал достатъчно ясно.Това е част от правилата на форума, за които явно вие нямате особена представа.Лошо е, когато администратор не е наясно с правата и задълженията си.Много ви моля, с оглед на естеството на работата ви :
Цитат7.3. Да помнят, че те трябва да са в услуга на играта, играчите и администрацията, а не обратното. Оказването на помощ към играчите и следенето на реда на форума са техни основни задължения. Проявата на неуважение, подигравки и неправомерно използване на дадената им власт е неприемливо (в това число триенето или редакцията на постове на лична основа и когато те не са в разрез с текущите правила).[/quote]
е недопустимо да не знаете тези правила.Ако за мен като обикновен потребител е допустимо и възможно, за вас като администратор ...
Но нека продължим по втората част...
Може ли да ми разясните разликите в ограничаването на пост, мнение и коментар? Смисъл, бил съм едно време, много отдавна модератор и знаех как да забранявам 3те заедно, но не и поотделно...Също така си спомням, че когато коментар за работата на един определен модератор беше направена и когато същият сложи 7-дневно наказание се вдигна такъв вой, какъвто вероятно и феновете и фенките на Мадона от концерта на "Васил Левски" ще има ряпа да ядат ако чуят.А тук с 30-дневни наказания заплашвате.Че даже има и потърпевши - Петър.Това май ми бие на "неправомерно използване на дадената им власт" - точен цитат - вижте по-горе.
Продължаваме, следва дуплика от друг администратор, отново в заключената тема :
Копнатото е нещо за свободна страна, свобода на словото.charovna написа:Цитат(charovna @ Sep 12 2009, 00:27) Ами щото съм Администратор и имам право да модерирам, че и да пиша в заключени теми, ще взема да ти отговоря.
Те ти и коментара ми: Ако аз съм част от въпроса ти, твоето мнение си го слагам на звездата, барабар с автора му!
Няма да продължавам да цитирам, за да не удължавам излишно поста. Само това ще копна, че ме кефи:
Имам 2 конкретни въпроса :
1.Къде точно ви се намира звездата? Ако може снимков материал, а може и от атласите да ползвате илюстрации.Мисля че ще е интересно на драгите читатели
2.Свобода и свободия еднакви ли са ? И свобода на словото ли е да правите неуместни коментари за баба ми ? Принципно, на майка се говори, но явно оригиналничите.Други интересни лафове за баба, дядо ? Ако имате - можете и на ЛС да споделите
Айде стига по първа точка.
Минаваме на 2ра:
Имат ли достатъчно умения, знания и опит хората в екипа, за да модерират/администрират(слагам го, че да не се засегне някой, че съм го понижил).
Тук пример ще има само един, понеже отдавна не следя редовно работните раздели, та нямам и наблюдения.Примерът е свързан с администратор misterya, която веднъж в спор в работен раздел, леко ме понаказа, задето имах наглостта да изкажа различно от нейното мнение (и да оспоря нейното) касаещо търговската борса.Впоследствие, след като й беше услужливо даден линк към FAQ-a и тя беше осветлена, тя махна наказанието и написа едно ЛС обясняващо как от много време не играела и не била съвсем в час. ЕВРИКА!
Оставям за реплика и дуплика ... ->>>
3та точка.
Шуробаджанащината при избирането на модератори.
Примери :
http://www.bulfleet.org/index.php?showuser=19719 - nansi
Цифром и словом, 7 мнения открива разширеното търсене.Всичките са след времето, когато тя бе повишена в модератор.Явно или телепатските способности на екипа са уникални, или г-цата/г-жата(по ника съдя, че е такава) има уникални познанства.Аз що банове изядох, що хиляди мнения трябваше да изпиша барем ме позеленят.Чувствам се прецакан и официално мрънкам!!!!!
За Диморезе коментар няма да правя особен, форумното му присъствие и отсъствие са особено осезаеми преди и след възвишението му, така че оставям на другите да говорят.Пък и примерите по-горе са достатъчни.Има и още, но пък трябва и да излизам(а щях да спя!).
Сега и една малка забележка, надявам се тези, които четат да стигнат до нея, за да няма недоразумения.
1.Свободни wi-fi мрежи из София - бол - ерго - IP-та бол.
2.Проксита из интернет - бол! Ерго - IP-та - мега бол
3.Никове, регистрации и прочие - с лопата да ги ринеш.
Нека не усложняваме форумното си присъствие, не губиме времето(основно моето) и не се заглеждаме по бутона с ключ и свързаните с него.И нека не коментираме мен(аз съм дегенерат, спамер, простак, селяндур, форумна каса и игрови ламер, да не говорим, че от РА ме обвиняваха и в хомосексуализъм).Тия неща си ги знам, нека говорим за вас.И да, нужно е, понеже някои явно забравиха кога се "умилкваха"(използвам тази дума, за да не се налага да използвам по-вулгарни, но далеч по-точни в случая) на екипа и правеха виртуални свалки, пък кога решиха да дават наклон и акъл на другите, че и !!!! да слагат в края на изреченията си.
И още един малък коментар - манускрипта, иначе казано черновата се пази на документ на десктопа ми.Нека както казах не прибягваме до губене на време, за да не се налага този документ да бъде изпращан на хора, които и без това нямат време да се занимават с глупости.От форумното ми пребиваване трябва да е ясно, че рядко казвам нещо, без да съм готов да го изпълня.И не заплашвам, а слагам бележка
Поздрави и наздраве
П.П. И българи юнаци!!!