Борба за надмощие

Раздел за тези с повечко въображение::Поствайте тук своите произведения::You can control the world by using your imagination.
debnadaviebna
Майор (Major)
Регистриран: вт мар 29, 2005 12:20 pm
Местоположение: Близо до местопрестъплението, интереси: виж ми ника па пак ме питай, професия: дебнещ да ебне
Контакти:

Мнение от debnadaviebna »

Поогледайте се малко наоколо. Вие и още 6 и половина милиарда човешки същества сте в пряка конкуренция с всичко останало, що пъпли, пълзи, плува и хвърчи за най-основните природни блага - питейна вода, въздух и енергия. Сред тези има и такива, които не се справят особено добре. Наричат ги застрашени видове. Известно ли ви е, че повече от 90% от растителните и животинските видове, живяли някога на планетата, са отдавна измрели? С останките от някои от тях пишете по черни дъски, а останките на други попадат в горивни резервоари. Просто през по-голямата част от историята на живота на тази планета не е имало на кой да му пука, че те загиват. По принцип в естествения свят когато някой вид не може да се приспособи и да се справи с промени във физическото състояние на средата или с някой друг вид, който се конкурира с него за някой от основните ресурси или пък има какъвто и да е интерес да го убива, то този вид не оцелява и на никой не му пука. Просто борба за оцеляване. Всеки вид, появил се на тази планета води борба за оцеляване, в последствие и за надмощие и за абсолютно господство с и над всичко останало и в тази борба важи единствено правилото на причинно следствената връзка. Човекът също е участник в тази борба. В момента се намираме във фазата, в която сме си осигурили оцеляването и надмощието, предстои пълното господство. Преди обаче да си осигурим оцеляването, ние сме представлявали плячка на всичко, което има зъби. На никое животно не му пука когато убие някое друго. Поради някаква причина някои хора искат да ви убедят, че ние с нещо сме по-различни от останалите същества и имаме някаква висша отговорност към тях. Също ви се натяква, че ако човекът изчезне, това няма да има сериозни последствия за остатъка от живота на планетата, но примерно ако пчелите изчезнат, всичкият живот ще изчезне за някакви 4 години. От изчезването на много други растителни и животински видове не би имало сериозни последствия, но това не пречи те да бъдат наречени застрашени видове и да бъдат опазвани.
По непонятни за мен причини някои хора се стремят да отделят човека от природата. По някакъв начин ние сме неестествени според някои хора. Кои от действията ни са неестествени? Нима принципите за преодоляване на гравитацията да не са съществували преди да се появим ние, или пък урановата руда да не се е намирала в земята, ами да сме я извадили от болните си мозъци? Или пък ние да сме избили и регулирали процеса на фосилизация на всички гадини, които сега изгаряме в двигатели? Дори и да бяхме, горенето пак не се е родило в болните ни мозъци.
Ще ви припомня, че всичко живо се бори за вода, въздух и слънчева енергия с всичко останало. Ние не сме по-различни, освен че сме се сдобили с едно много мощно оръжие, което превъзхожда всички други състезатели в тази борба - говоря за болните ни мозъци. Да ви задам един въпрос, по какъв начин съществуването на тигри или на лемури добринася за нашето оцеляване? Дишат въздух, пият вода и живеят на земя, която бихме могли да оползотворим. Ами горите? На тяхно място също бихме могли да построим нещо, може пък да са ни нужни за дървесина и хартия? Може би пък не сте се замисляли, обаче доста производители на дървен материал сами отглеждат материала.
С оръжието, което сами сме осъвършенствали е време да си осигурим абсолютно господство над планетата. За целта трябва да предприемем мащабно и задълбочено проучване на цялата планета и на всички механизми и процеси, които протичат в нея. Това трябва да бъде извършено с оглед максималната полза за човека. Всичко, което би могло да бъде опитомено или впрегнато в услуга на човека следва да бъде. Мястото на всичко останало е под ножа, керосина, или пред куршума. Ще питате "ами китовете, тюлените, тигрите, лемурите, виж колко са сладки, отвратителен човек си". Ще ви питам аз, някоя от тази гадинки би ли ви убила, за да си осигури по-добро съществуване? Ами застрашените растения, тропическите гори? Ами всичко, което бихме могли да построим или засадим на тяхно място, ще ви питам аз. Добре де, ами зелените растения, които фотосинтезират и произвеждат кислород? Ще ви питам дали ви е известно, че 2/3 от освобождаваният в атмосферата кислород се произвежда от фитопланктон? А и човекът е длъжен да възпроизведе химичният процес фотосинтеза и да го впрегне, защото освен източник на кислород би могъл да бъде и енергиен източник.
Земята е един огромен и сложен механизъм. Както би ви казал всеки инжинер, ако някъде нещо е прекалено сложно, значи някой инжинер не си е свършил добре работата и следва да бъде опростено. Задълбоченият анализ на планетата с оглед осигуряването на пълната хегемония на човека над всички процеси във физическия свят би продължил векове, но ще си струва, ще осигури по-добро съществуване на цялото човечество. За да предприемем това начинание, трябва да бъдем всички. В момента на планетата ни живеят наши себеподобни напълно изолирани от цивилизацията, които замерват хеликоптери с камъни и се опитват да ги гонят със заклинания. Ние сме длъжни да приобщим тях към целокупното човечество. В цивилизованото общество също има хора, за които трудно може да се каже, че живеят. И за тях трябва да се погрижим. Нищо друго, просто дълг на най-висшия вид към себеподобните. Доста от мизерстващите хора на планетата живеят в области със залежи на полезни изкопаеми или в гори, но обработването на тези ресурси бива спирано от съображения, че се съсипва природата. Считаме за благородни тези хора, които събират други хора и ги молят да изпращат sms или банкови преводи, за да помогнат на бедните, вдигат много шум и събират по-голямата част от парите, без да разрешат някакъв проблем, при положение че самите те биха могли да бръкнат в джобовете си и съвсем тихо да решат съответните проблеми без това да се отрази на състоянието им, а ако някой индустриалец реши да отиде в някой беден район, да построи завод или мина и да наеме на работа местни хора, които биха се препитавали от собствения си труд, вместо от подаяния, този индустриалец би бил подложен на критики, примерно защото заводът или мината съсипва прекрасната гледка или унищожава природата.
По-рано споменах инжинерите. Съществуват самопровъзгласили се екоинжинери, които работят в посоки, обратни на посочените тук. Кажете ми с какво би ви било полезно биоразнообразието? Всичко, което не спомага за осигуряване на по-големи удобства за нас консумира ресурси, които бихме могли да консумираме ние. Но сред нас са мнозинство тези, които не осъзнават положението ни на борба за надмощие с всички останали живи твари, а ги има и тези, които едва ли не работят за нашите конкуренти и нарочват човекак ато най-големия престъпник. Това са човекомразци, мизантропи. За мен това е най-висшата форма на видо и родоизменничество.
За вас не знам, но аз бих убил по два пъти всяка гад, описана в червената книга, за да спася човек, който намирам за неприятен.
В книгата "Кукувиците от Мидуич" един от героите на Джон Уиндам беше казал, че от еволюционна гледна точка за човека би било по-добре, ако се е съревновавал за надмощие с друг разумен вид. Може да няма такива, но дълги години сме били на едно умствено ниво със съществуващата конкуренция. Това, че сега сме по-напред не ни дава право да се отпускаме, ако не искаме да се случи като в приказката за заека и костенурката.
Може да сте чували Земята да бъде оприличавана като космически кораб, с който пътуваме из вселената. До сега бяхме пътници, но ние сме способни, длъжни и е крайно време да заемем поста капитан.

Очаквам сериозна критика и съм готов да дискутирам и защитавам позицията си.
debnadaviebna was here

http://bullschmeiser.blogspot.com/ станах блогър

съществува единствено хаос и простотия
[quote="аватара на paksizabravihpass-a6efe"]this person's picture is too sexy to be displayed[/quote]
олимпийски шампион по псуене
charovna

Мнение от charovna »

Ама каква критика бе, човек? Само един въпрос: Тебе кой те е назначил да бъдеш Господ и да решаваш съдбата на Земята?

И лека поправка: Думичката е инжЕнер
debnadaviebna
Майор (Major)
Местоположение: Близо до местопрестъплението, интереси: виж ми ника па пак ме питай, професия: дебнещ да ебне
Контакти:

съвсем случайно, обучавам се за инжИнер и господ няма, човекът е най-висшия разум, който ни е известен, а да припомня, единственото правило е причинно следствената връзка, анализират се действията, предвиждат се последствията от тях, претеглят се и въз основа на последствията се предприемат по-нататъчни стъпки
Чаровна, още нещо, което ми хрумна днес докато чаках да се събереме за футбол, понеже си решила да ми вкарваш аргумента за игра на господ ще ти докажа, че си пристрастна
разполагаме с технологията и има запазен генетичен материал да възстановим редица изчезнали и затрити видове, ще бъде ли това игра на Господ?
Последна промяна от debnadaviebna на ср май 27, 2009 8:36 pm, променено общо 1 път.
debnadaviebna was here

[quote="аватара на paksizabravihpass-a6efe"]this person's picture is too sexy to be displayed[/quote]
debnadaviebna
Майор (Major)
Контакти:

какво точно е това

Ще използвам тази възможност да допълня към казаните по-горе неща. Ако някой е на мнение, че не трябва да заличим напълно хлебарките, комарите и грипния вирус, просто не го разбирам.
Независимо дали ще предприемем заличаване на гоялма част от растителните и животински видове или не, едно задълбочено проучване на планетата и всички процеси, които протичат на нея, механизмите зад тях и връзките им с всичко останало ще бъде изключително полезно, ще открием всичко, което бихме могли да оползотворим, а и ще извлечем много информация. Твърдения като това, че с изгарянето на изкопаеми горива влияем на климата са направени без достатъчно задълбочени познания за атмосферата ни и продължават да бъдат изказвани въпреки появяването на данни, които противоречат на подобни твърдения. През 70-те години се насаждаше масова психоза и страх от глобално ЗАСТУДЯВАНЕ заради изкопаемите горива, 30 години по-късно паниката е за глобално затопляне, добре че пуснаха "След утрешния ден", за да си оправят нещата и да плашат хората, че климатът ще се прецака по всевъзможни начини. Обаче всевъзможни начини включва и начини, благоприятни за човечеството и цивилизацията.
debnadaviebna was here

charovna

Мнение от charovna »

Именно посочените от теб примери говорят за нещо съвсем различно от това, което ти твърдиш в постовете си. А именно господството на разумния човек над Планетата. Не оспорвам ни най-малко достиженията на човешката мисъл и наука, но...примерите сам си ги имаш. Малко ми е късно за задълбочени размисли по темата, но твоите намерения /дано да не са сериозни/ на мен никак не ми харесват. Има нещо нацистко в тях. Някак си прекалено самонадеяно. Това, че ние сме се назначили за господари на Земята, съвсем не означава, че това е така!
И още: Кажи ми моля ти се, от къде знаем, че ние сме разумните господари тук, а не например мравките или хлебарките? Кой и как го разбра това? Кой ни каза на нас, човеците, че това е така?
Нямам претенции, че съм запозната с всички постижения на науката, но ми се струва доста съмнително, че всяко достижение на човешкия гении ние приемаме за абсолютната истина, а всичко останало, което не разбираме, се правим че не съществува.
Последна промяна от charovna на съб май 30, 2009 1:27 am, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
thug
Редник (Private)
Регистриран: чет май 17, 2007 7:26 pm
Контакти:

Мнение от thug »

charovna написа:Цитат(charovna @ May 30 2009, 02:44) Именно посочените от теб примери говорят за нещо съвсем различно от това, което ти твърдиш в постовете си. А именно господството на разумния човек над Планетата. Не оспорвам ни най-малко достиженията на човешката мисъл и наука, но...примерите сам си ги имаш. Малко ми е късно за задълбочени размисли по темата, но твоите намерения /дано да не са сериозни/ на мен никак не ми харесват. Има нещо нацистко в тях. Някак си прекалено самонадеяно. Това, че ние сме се назначили за господари на Земята, съвсем не означава, че това е така!
И още: Кажи ми моля ти се, от къде знаем, че ние сме разумните господари тук, а не например мравките или хлебарките? Кой и как го разбра това? Кой ни каза на нас, човеците, че това е така?
Нямам претенции, че съм запозната с всички постижения на науката, но ми се струва доста съмнително, че всяко достижение на човешкия гении ние приемаме за абсолютната истина, а всичко останало, което не разбираме, се правим че не съществува.

Всичко останало, което не разбираме е дело но Господ, няма как да е иначе :dizzy:
Киси ламуго женска, не пиши повече в тоя форум, ако банани се раздаваха в тоя форум за мизерник на всички времена, то твоята надежда би била единствено твоя пра-пра внук да изпрати някой терминатор в миналото да избие всички модератори ...
debnadaviebna
Майор (Major)
Контакти:

А когато разберем и това, което не разбираме днес, кое ще е дело на Господ?
Не съм аз този, който казва какво ще предприемем, информацията от продължителни и задълбочени проучвания ще каже.
А и най-висшият вид не се определя сам, той е този, който се преборва с всички други за това положение.
Последна промяна от debnadaviebna на съб май 30, 2009 9:45 am, променено общо 1 път.
debnadaviebna was here

steff1
Ефрейтор (Corporal)
Регистриран: чет фев 23, 2006 10:19 am
Контакти:

Мнение от steff1 »

И аз имам само въпрос. Понеже спомена, че учиш: Кой курс си?
Защото това, което си написал ми приличат на разъсжденията на първокурсник.

Според мен целта на Човека не е оцеляване, а самоусъвършенстване. Което изключва "борбата за надмощие" в природата, а живот в хармония с природата. Човекът не е нейн господар, а част от нея. Интелектуалната сила , която притежаваме трябва да се използва са "съграждане", не за унищожение. Защото от това което си написал аз разбрах само едно - дай да избием и унищожим всичко което представлява няква заплаха за човешкия живот. Змии, гущери, китове, отровни растения и т.н., бе всичко дето ни се струва безполезно и опасно дай да го изтребим. Само , че ми е интересно кой ще е този смелчага, който ще реши че е БОГ и ще се наеме да определи кое е безполезното в природата? И това не е ли проява на страх? Не е ли проява на първичното у човека, нямаща нищо общо с интелекта? Интелекта кара хората да са любопитни, да се опитат да разберат непознатото, а не да го унищожат. Друго , което ми е интересно е какво мислиш за хармонията в природата? И как тя се връзва са масовото унищожение на половината "безполезен, ненужен и опасен" за човечеството - животински и растителен свят, която описа?

След като си отговориш на тия въпроси ми кажи и в коя част от човешката еволюция ни прати с твоите разсъждения? И до каква степен тя е свързана с високия интелект, който имаме?

ПП. До колкото знам от вестници, списания и тн. има учени, които се опитват да докажат съществуването на бог, чрез инвентара на точните науки, а не да отрекат неговото съществуване. До колко са напреднали, кога и дали ще успеят да го докажант не знам. Но в тази връзка, кое те кара да твърдиш, че БОГ няма?

И изобщо - кое те прави толкова самоуверен? Сократ е казал: "Аз знам, че нищо не знам"! А ти? Какво ще кажеш?!
Последна промяна от steff1 на съб май 30, 2009 12:25 pm, променено общо 1 път.
[i][color=#f4a460]Когато ти спиш, врагът не спи! Да съсипем врага от безсъние!
[/color][/i] [i] [/i]
Потребителски аватар
detencetooo3
Ефрейтор (Corporal)
Регистриран: пон яну 12, 2009 4:50 pm
Контакти:

Мнение от detencetooo3 »

хех... :p140: ,май нещо се омешах,но Стефф,мисля че си прав в случая...
[size=85][/size][b]Снежни целувки във мрака
бавно изчезват в нощта…
Снежни усмивки,снежни милувки…
Снежни тайни топят се в града…[/b]
debnadaviebna
Майор (Major)
Контакти:

Позна, първи курс втори семестър, предстоят изпити.
Защо трябва усъвършенстването да бъде ограничено до човека, щом човекът е способен да манипулира обкръжението си, защо да не го усъвършенства и да го направи по-пригодно и удобно за себе си?

По темата за бог, не виждам къде му е мястото и каква роля играе и каква е потребността от него. От къде си чувал за учените, които се стремят да докажат съществуването на бог. Въпрос: кой от всичките богове, създадени от болните ни мозъци (тази фраза прекалено много почна да ми харесва)? Кои са тези учени? Случайно да си чувал за едни господа, които се стремят да докажат, че библията е буквалната дума на господа и че света и вселената са не по възрастни от 6600 годинии че преди 4400 години е имало потоп, който е избил всичко живо? Креационисти се наричат, ако си минавал покрай сайтове като discovery institute или пък answers in genesis, значи стой надалеч от там. А и те предизвиквам да дадеш дефиниция на бог. Такова същество намира ли се навсякъде едновременно, способно ли е на всичко, знае ли всичко? Способен ли е един бог да се самозароди от нищото? Ако да, значи че всеки бог е способен на това, тоест всяка наносекунда може да се самозароди някой бог. Способен ли е един бог да попречи на други богове да се самозараждат? Ако да, какви богове са те, а ако не, какъв бог е той? Способен ли е един бог да създаде същество, което може да го бие на канадска борба и на шах и да му зададе въпрос, на който не може да отговори? Ако един бог е способен да създаде подобно чудо, то това чудо, нека се изразя така, би било по-култово от него, а по дефиниция нищо не би могло да е по-култово от един бог. А пък ако е неспособен да създаде такова чудо, отново това го прави по-малко от бог. Господ просто създава прекалено много логически противоречия чрез съществуването си, които биха могли да бъдат използвани да бъде разкъсан, както в сферата на философията, така и ако в действителност съществуваше.
Сократ хубаво е казал "Знам, че нищо не знам", аз казвам "Във вселената има крайно количество познание, но аз знам нищожна част от него, следствие - трябва да науча повече" (това си го записвам)

Защо си мислиш, че съм за безразборно безпосочно изтребване? Хармонията в природата е хубаво нещо, за което знаем прекалено малко, вече съм писал, трябва да се проучи всичко обстойно и внимателно, за да се види от кое може да се извлече максимална полза, кое не бива да се пипа и кое би могло да ни освободи място.
Последна промяна от debnadaviebna на съб май 30, 2009 9:43 pm, променено общо 1 път.
debnadaviebna was here

Отговори

Върни се в “Лично Творчество”