Търся съвети :)

Всичко останало. Рекламни съобщения, всякакъв род агитации и тн. се толерират с Бан.
Everithing else. Advertisment or invitation are not allowed and are punished with ban.
gajet_killer

Мнение от gajet_killer »

Преди известно време компа се бъгна, меко казано. Започна много често да ми се появява прословутия уиндоуски син екран, димек BSOD. Мислех, че е софтуерен проблема, последваха 2/3 преинсталации, но проблема си остана. С един приятел го подложихме на тестове на хардуерните части и възникна съмнението, че е дънната платка :dizzy:

Остана неизбежното, а именно да го занеса на сервиз. Т.к. чух добри неща за JMT реших да се възползвам от услугите им и да си занеса компа при тях за поставянето на крайната диагноза (която най-вероятно ще се окаже нужда от неизбежна трансплантация на "орган", но на какъв все още незнам). До тук добре, но се появиха и "лоши" хора, които успяха да влеят известна доза съмнения отностно качеството на работа от страна на JMT и да ме насочат към MOST Computers (за които отново почти нищо не съм чувал :c022: )...

Ако някой има по-преки наблюдения и е по-компетентен, и не го мързи да драсне няколко реда, нека да даде някаккъв съвет, моля :rolleyes:

МерсаЖ, предварително :)
Последна промяна от gajet_killer на пон ное 24, 2008 12:28 am, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Black_Jack
Редник (Private)
Регистриран: вт юли 22, 2008 6:46 pm
Контакти:

Мнение от Black_Jack »

Не че те насочвам на някъде, но аз съм чувал добри неща за MOST COMPUTERS
Последна промяна от Black_Jack на пон ное 24, 2008 1:57 am, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
dim4o
Полковник (Colonel)
Регистриран: пон авг 08, 2005 8:43 pm
Контакти:

Мнение от dim4o »

Освен че продават скапани машини всичко им е наред ...
Личен опит
Не признаете вы мое родство,
А я ваш брат, я человек.

Не искаме БОГАТСТВА не искаме ПАРИ искаме РАКИЯТА на старите ЦЕНИ !!!!
Потребителски аватар
Loveless
Редник (Private)
Регистриран: вт ное 22, 2005 7:33 pm
Контакти:

Мнение от Loveless »

Мене не ме мързи да драсна няколко реда :P
За фирмите не знам, тука има GeekSquad които оправят всичко от днес за днес, но ще ти дам жокер за BSOD... Братовчед ми "страда" от това явление от близо година, та покрай него се пообразовах, но той просто си бичи рестарта и вече не му пука, претръпнал е :)
Наложи ми се да почета малко, за да си поопресня и без това не много богатите познания по темата и за да формулирам нещата по-точно. Накратко - BSOD е крайна защитна функция на Уиндоуса, и най-вече на ХР-то (аз лично само веднъж съм го виждал и то на настоящия си уаптоп). Единствения вариант да се причини от софтуер е да имаш мно-о-о-го недъгав драйвер, т.е. в България не се случва, ние всички сме хакери :)
Хардуерните причини могат да са 1) прегряване на някой компонент, 2) хлабави кабели между чарковете (ако си си местил или удрял компа), 3) променливо напрежение на захранването (т.е. Енергото да ти дава ток с амплитуда +/-50-60 волта от нормалните 220 ;) ) и 4) (най-неприятния вариант) неизправни компоненти. Сигурно има и други причини, но изброените така или иначе обхващат кажи-речи всички възможности.
Ако си спомням правилно можеше отнякъде да забраниш на уиндоуса да се саморестартира, но като цяло не е препоръчително. Ако все пак го решиш, из интернет се намират точни инструкции как става.

Тъй!
При братовчед ми се оказа, че се е започнало след като си е сменил видеокартата и се получава когато си откачи рутера за wireless-a. Не ме питай какво е общото между двете, важното е, че вече като му зависне нета не си откача рутера, а рестарираме направо бокса и не му се случва.
Така че моят съвет е да не бързаш със сервиза, а 1-2-3 дни да си потормозиш здраво компютъра, по възможност да предизивкаш появяването на BSOD, за да разбереш най-общо от какво е, защото може да се окаже някакво подобно безумие, и хванеш ли го сам, ще си спестиш изваждането.

Наслука!

П.С: Докато го напиша тоя роман, рециклаторите ми подминаха с 2 минути, дължиш ми около 400 БТ :)

П.С2: А, да! BSOD се появява честичко и ако си "пържиш" компютъра, така че ако искаш провери дали стойностите написани по платките и тези в Дивайс Мениджъра съвпадат ;)
Последна промяна от Loveless на пон ное 24, 2008 2:14 am, променено общо 1 път.
[b]I come in peace, but you'll leave in pieces[/b]

Пиша на латиница като съм от телефона, като съм си вкъщи ще си го едитвам
gajet_killer

Мнение от gajet_killer »

Loveless написа:Цитат(Loveless @ Nov 24 2008, 03:07) Така че моят съвет е да не бързаш със сервиза, а 1-2-3 дни да си потормозиш здраво компютъра, по възможност да предизивкаш появяването на BSOD, за да разбереш най-общо от какво е, защото може да се окаже някакво подобно безумие, и хванеш ли го сам, ще си спестиш изваждането.

Наслука!

П.С: Докато го напиша тоя роман, рециклаторите ми подминаха с 2 минути, дължиш ми около 400 БТ :)

П.С2: А, да! BSOD се появява честичко и ако си "пържиш" компютъра, така че ако искаш провери дали стойностите написани по платките и тези в Дивайс Мениджъра съвпадат ;)
Проблемът вече не опира до BSOD-то. Отделни хардуерни части са тествани с различни тест програми, CPU-то сме го довеждали до полуизпържване - компа си бачка. Видеото е тествано, HD е тестван, захранването също. На всичкото отгоре сме му сменяли частите с други за да видим дали се появява BSОD. Компа се държи по обсолютно странен начин - докато работи и не бива спиран няма проблеми, но спре ли се (особено ако се изкара кабела от мрежата) не ще изобщо да тръгне. Дори го тествахме дали ще разпознае, че няма RAM - индикатора е силно и периодично "пищене". Еми един път разпознава, друг път не разпознава. Компа си мълчи та само гледай.

Както и да е, нямах намерение да описвам това, просто исках да рабера кои са по-добри или няма особено значение. Аз компа ще си го заведа да ми поставят диагнозата, пък за поправка ще почакам малко, т.к ще се опитам да си намеря нещо по-евтинко с помощта на приятели и познати (на втора ръка де ;) )
Последна промяна от gajet_killer на пон ное 24, 2008 7:06 am, променено общо 1 път.
skorpionbg

Мнение от skorpionbg »

Bulsis - много са добри. От поне 6-7 години им ползвам услугите и смея да кажа, че нямат грешка.
адресче: София, ъгъла на Пиротска и Софроний
Последна промяна от skorpionbg на пон ное 24, 2008 7:10 am, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
freeico
Адмирал (Admiral)
Регистриран: вт юни 28, 2005 10:15 am

Мнение от freeico »

за Мост само лоши неща мога да ти кажа и не за фирмата като цяло - те са си готина евтина фирма, а само за сервиза. 2 години работих във фирма която копуваше машини от тях и ги давахме там на сервиз. Последното нещо което бих направил от тогава на сам е да отида до там, а да отида без да имам нещо гаранционно - опази боже. Но сам си реши къде ще ходиш, може и да имат някой нов който да разбира.

Ако ПСто забива когато заспива, виж в биоса как са му настройките на power down режимите. Провери дали при suspend mode е направен да заспива в S3 състояние, ако е така смени на S1. S3 е състояние в което се спират и някои линии за захранване и някои линиии за синхронизация, т.е. клок честоти, се спират, може да имаш модул несъвместим с това състояние за заспиване. Това беше особено характерно за някои части от преди 3-4 години, като видео на Nvidia от сериите 4xxx, 5xxx, или дъна с VIA чипсет от моделите KT7VTxxxx, KT8VTxxxx или Nforce 3 и 4 чипсети. Ако си с по нов хардуер, е възможно просто да не са съвместими помежду си. Както и да е. Ако това се случва около заспиване на ПСто и в същото време вентилаторите въртят добре. Това е най-доброто ми предположение.
[color=red]We Gonna Ride Together, We Gonna Die Together. Bad Boys Forever!!![/color]
[url="http://www.free-iqtest.net/score.asp?id=12504882"][img]http://www.free-iqtest.net/images/badges2/l136.gif[/img][/url]
Serial_H
Майор (Major)
Регистриран: вт окт 04, 2005 11:46 am
Контакти:

Мнение от Serial_H »

Не знам как си тествал, но по принцип тръгваш от кабеляците. Разглеждаш кое как е свързано, ако имаш - сменяваш и следиш има ли разлика. След това е ред на захранването. Слагаш друго и следиш как се държи.
След това дъното - местиш всичките компоненти на друга дънна платка и пак следиш.
После по ред сменяваш и тестваш с друг процесор, рам, видео, хард, мрежови компоненти (ако са външни), звукова карта (ако не е вградена), тунер, каквито периферии там има.
Добра идея е също така в биоса всички настройки да са ти в режим fail safe.
Всъщност, в домашни условия това е трудно осъществимо, защото се предполага да имаш всички тия джаджи, работещи, демек - втори компютър, при това съвместим.
Но по принцип в сервиз именно това правят. Вече нямам представа кои са добрите сервизи в София.
[color=red][b][url=http://assenoff.net/]Моят блог[/url][/b][/color]
[url=http://www.spreadfirefox.com/?q=affiliates&id=70994&t=1]Get Firefox - The TRUE Browser![/url]
Потребителски аватар
LISA
Редник (Private)
Регистриран: ср авг 24, 2005 3:01 pm
Контакти:

Мнение от LISA »

Злогибих си компютъра от ГМТ 2 години след това нямам проблеми,единствено видео картата е за смяна просто защото е морално остаряла...отиди при тях няма да збъркаш :p140:
Не е важно какво говорят зад гърба ти,важно е когато се обърнеш всички да МЪЛЧАТ

[i][b][color=#FFFFFF]UniteD Team ForeveR[/color][/b][/i]
gajet_killer

Мнение от gajet_killer »

Serial_H написа:Цитат(Serial_H @ Nov 25 2008, 11:26) Не знам как си тествал, но по принцип тръгваш от кабеляците. Разглеждаш кое как е свързано, ако имаш - сменяваш и следиш има ли разлика. След това е ред на захранването. Слагаш друго и следиш как се държи.
След това дъното - местиш всичките компоненти на друга дънна платка и пак следиш.
После по ред сменяваш и тестваш с друг процесор, рам, видео, хард, мрежови компоненти (ако са външни), звукова карта (ако не е вградена), тунер, каквито периферии там има.
Добра идея е също така в биоса всички настройки да са ти в режим fail safe.
Всъщност, в домашни условия това е трудно осъществимо, защото се предполага да имаш всички тия джаджи, работещи, демек - втори компютър, при това съвместим.
Но по принцип в сервиз именно това правят. Вече нямам представа кои са добрите сервизи в София.
Всичко горе-споменато е направено. Правени са тестове и с тест програми, и със смяна с други части. Обаче е сложно да обяснявам, т.к ще пиша много. Та за това ще спестя подробностите. Просто компа се държи АДСКИ неадекватно - след поредната (и оказала се в последствие последна преинстаация) си бачка. Аз съм доволен и вери хапи, т.к. преди самата преинсталация бяха подменени някои от основните му части (но не всички) с тестови такива - HD, захранване, RAM платките, видеото, като само CPU-то беше тестван с определа програмка ("prime" нещо си, но не съм сигурен). Всичко беше ТИП/ТОП, настройките въведени, дравъри - също. Всичко беше като по учебник направено! Да, обаче явно компа не мислеше така (нека да вметна, че го бях занесъл на един приятел, който се занимава с хардуер и си разбира). Та преди да си тръгна и да си взема доволен компа той реши да направи последен тест. Просто го изключи, ама изключване от мрежата, не само "shut down", пускаме... нещеееее. Забива още преди да е заредил WinXP-то. Пълен шаш. Последва наново изключване и пускане (но само чрез shut down) - тръгва. Пробвахме отново от кабела - пак умира. Отворихме кутията наново, той бърникаше нещо там, някаква батерийка вадеше, пак я слагаше, а компа си прави каквото си поиска - един път тръгва, а после неще (ние карахме на принципа "баба меца три пъти се жени"). Махнахме RAM-та и пусхнахме да видим какво ще стане... ми нищо, забива си както той си знае, а в следващия момент тръгва нормално, пропищявайки, че няма RAM. Пича се озадачи вече. Единствената част, която нямаше за да я смени и да тества е дънна платка и то съвместима с моите компоненти и най-вече CPU. Породиха се съмнения, че щом не разпознава на моменти липсата на RAM може да е именно дъното и се наложи да търся сервиз. Ето как се зароди идеята за тази тема. Той лично ми препоръча JMT, но после други ми казаха за MOST...

те така.. :a014:
Отговори

Върни се в “Off Topic”