Off Topic - едно по-приятно, по-интересно и по-приветливо място
От събота насам един въпрос завладя целия форум и създаде големи полемики и дразги между някои от потребителите. Въпросът беше: Трябва ли форумът да се превръща в изцяло работен или трябва да остане поне едно спамерско "кътче"? А отговорът (поне за мен, и се надявам да не съм сам в мнението си) се крие в една смислена и сериозна дискусия, в която по възможност своето мнение да изкажат и двете страни по въпроса като това доведе до някакво компромисно решение, което удоволетворява всички, защото именно затова е форум - за да може всеки свободно да изкаже своето мнение. Драги читатели, дойде време, в което е редно най-накрая да почнем да се изслушваме един друг и по-точно в ситуации като гореспоменатата да се опитваме да търсим разрешението, а не конфронтацията. Не са нужни нито бананчетата, които биват раздавани като топъл хляб, нито обидното държание с някой модератори. Надявам се поне с този си "материал" (ако може въобще да се нарече така) да променя нещо в държанието и на двете страни и да допринеса за мирът в форума.
Само за финал искам да отбележа,че зад горните редове стоя само Аз като мнение, а не целият екип на вестника.
Автор: white_shark
Който е бил поне 2 години тук, най-вероятно помни и през какво мина Лафчето, за да стигне до това, което е днес. Почна от обикновено Лафче, където изобщо не бяхме много - като цяло форума си беше изцяло работен, а Лафчето бе нещо като темата Дейли Флъд в общи линии. После дойде приливната спам-вълна и единственото решение за справяне с проблема бе въвеждането на още един подраздел - СПАМче, където буквално правила нямаше (освен за обиди и подобни...), а спама бе хубав първите няколко дни, после все по-рядко.
Появиха се няколко образа (те си знаят кои са, завинаги ше си останат в добрата и качествена спам-история a114.gif ). Даже Лафчето не стигаше, та и други форуми си правихме, естествено се намираха и хора да ги провалят, но това са дълги истории...
Появиха се теми като Радио Тотален Спамър, която отначало вървеше и с истории, абе какво ли не. Теми като "Честит ми пост номер 1000" или "Добро утро" си бяха кеф, щото все познати ги пишат и знаеш, че подобна тема може да значи "стягай се, днеска треа измислим нещо ново още по-добро".
От там насетне имам малко неясни спомени, а и форума не един път яде хакерски бой и сума ти и бекъпи, качественият спам явно се изчерпа, а хората са заети с какво ли не, та и за спам в БФ да мислят. Напоследък влизат и стари лица... но до там. Не само във форума, изобщо БФ обществото се... смени, буквално. Неразбиращите, пишещи наляво и надясно мъдростите си, са все повече, за спама - колкото по е просташки, толкоз по се радват. Но това не значи, че не съм срещал и добри теми. Псувни? Напротив, никакви такива е нямало във въпросните теми. Обаче, немахме вече 100jan, немахме оберон... майтапа се изчерпва от заглавието. Дори и да е готина темата, тя е без никакво продължение. А още по-зле стана, когато започнаха и готини теми да се заключват наравно с глупавите. Мине се не мине време и все по някаква причина - ключ. А такова нещо като "чистене" в самата тема - няма подобни истории... То и да има - резултата пак ще опре до изчерпване на майтапа и на темата, но въпроса е, че е по-добре по тоя начин да си иде темата, от колкото с катинар. Плюс това не може да се третират всички като стадо, затова и е нужна модераторската истинска преценка, а не... "тука така, значи и там така".
Стигна се и до спор в модераторските среди (Insomniac, astalavista, EvilForce... те бяха от тия, които проумяха, че потребителите, искащи просто един Офтопик не уцелиха точния начин да си го поискат, съответно тука настана ад за тях, щото... модератора каже ли "Ще стане както аз кажа" - си дотам).
От почти незабележими (старите модератори), новите станаха буквално на всяко гърне мерудия - демонстрацията на присъствие трябва да е типична за всички останали раздели, освен Офтопика.
Днес прелистих малко Интернационалния Форум и смея да отбележа - трябва доста повече присъствие за там от досегашното.
Впрочем, не знам прав ли съм или не, но нали помните как беше в Трибуната? Бан, ключ, правила, нам-си какво... щеш, не щеш - на ти секира. Новите правила толкоз писане изписах на хера за тях, та чак създаде екипа ни :> И смятам, че са с пъти по-добри от старите и отговарят до голяма степен - И вълка сит, и агнето цяло. И, това че все още не сме ги приложили, нека не буди впечатлението, че не действат, всичко си има време :>
Нали помните мъдростта, че за да се пребориш с желанието, трябва да се отдадеш на удоволствието? Тука е същото, като искаш нещо да мине - оставяш го да мине. Ако не мине до ден - тогава му биеш шута, а не за 5 минути. Когато някой обижда и загрозява тема - ами изтрийте му поста, след като само той пречи?
Не можете да превъзпитате никого от монитора. Хера може и да убива, но тя е вече уникат и не може да се дава за сравнения. Да баннете някого, изобщо не е равносилно на това да му забиете шамар да се държи прилично. Напротив, ще го стимулира да ви се качи на главата. Ако някой след него напише "Майко, че си зле..." и подробно покаже всичките му грешки и глупости що е писал, би имало доста по-голям ефект върху човека. А отделни индивиди, чийто бан би бил единственото решение, винаги си има де (вече обяснявам всяка ситуация подробно, щото постоянно ми се преиначават думите като не говоря за всяко възможно нещо поотделно).
Като цяло всеки се опитва да се изкара по възможност невинен и прав, вместо да зададе въпроса "Добре, кажи ми според теб кое не ми е наред, аз ще преценя дали е така и ще го оправя или грешката е в теб?".
Автор: LoaD
В този форум съм над две години вече и помня какво беше и в какво се превърна "Оф-топика". Разберете, че модераторите не са роботи. И ние искаме да се забавляваме, но грозната гледка, която се вижда там определено не е забавление. Ние не можем да ви направим веселото - не е наша работа най-малко. Трябва и вие да се постараете. Никой от нас няма да бастиса нещо интересно и очевидно забавно. Но нещо, което от модераторите бъде преценено като проява на лош вкус, обида или заяждане с потребител или с екипа заради принципа да се заяжда ще си отнесе брадвата без право на обжалване.
За нас е най-лесно да се дръпнем от тази секция и да ви оставим да си издерете очите. Което ще ни даде и повече време да си обърнем внимание на работните секции. Молбата ни към потребителите е следната - пишете така, че да не се налага модераторска намеса. Веселете се, забавлявайте се, но не нарушавайте добрия тон. И когато се появи проблем, опитайте първо да потърсите културен диалог. Надявам се вече сте разбрали, че директния скок с рогата напред ще бъде посрещнат с чук в десетката.
Искате по-либерален "Оф-топик" - няма проблем. Но пък ние искаме да спазвате правилата. И на форума, и на играта. Ако постигнем консенсус по този въпрос, не мисля, че ще има проблеми.
Автор: kaos
Кой прав, кой крив - все едно! Офтопика беше почистен грижливо от каос и скандалите от последните дни се забравиха. Но за колко време? Сега по-скоро и двете страни трябва да се замислим, че искаме едно и също - офтопика да стане приятно местенце, където можеш да полафиш след тежкия ден. Към модераторите - няколко препоръки, които биха ви спестили доста работа според мен:
1 - Не е зле, а и направо задължително, когато заключвате тема или едитвате пост да споменавате по каква причина го правите ( там коя точка е нарушена . . . ). Последните дни не мога да кажа, че има пропуски, но именно заради няколко такива заключени теми без да споменете, че сте вие и за какво се появиха доста скандали преди месец . . . и с право !
2 - Има доста хубави теми в офтопика, но след като някой малоумен спамер се изкаже в тях, стават бози. Решението е по-скоро бан за "умника" (ненужен нито на потребителите, нито на някой от модераторите) вместо да се заключва цялата тема.
3 - И все пак нека има равни права за всеки - не може скорпионбг да заключва тема по повода, че деня му е крив и така е решил или в дадена тема модераторите да си пожелават лека нощ. Ако за такъв отговор моята тема ще се заключи, даже и уърн левела може да ми вдигнат .
И последно за модераторите - мисля, че след почистването на форума не мога да се оплача от нищо (даже да не повярваш) и дано да продължавате така и спамчето да стане наистина приятно местенце
И към потребителите :
Знаете си - каруцарските изцепки и многото акаунти няма да ви помогнат. Една дискусия като на инсо би ви спестила повече нерви, а и няма да сте в читателски статус
Автор: Stankata
Скъпи читатели, много ми е трудно да дефинирам точно мнението си по въпроса. Първоначалното ми мнение по проблема беше изключително критично към модераторската страна (вероятно помните онова знаменце в подписа...), но по-късно това мнение се измени и сега е коренно различно. Напълно съм съгласен с колегите, които се изказаха по-горе, както и с члена на модераторския екип (каос) и също така виждам доводите им за уместни. Нямам какво да допълня към вече написаното и искам единствено да ви подсетя - бъдете добри и летете спокойно
Автор: GeNeRaLiSiMuS