Kiara написа:QUOTE(Kiara @ Mar 23 2008, 02:41 PM) Въпросът ти не е правилно зададен. Може да съществува футболна топка с гигантски размери и малки лица на петоъгълниците, тогава ще получиш много повече на брой петоъгълници отколкото на малка топка :)
Задай си правилните параметри - лице на сферата и лица на фигурите върху нея и тогава искай изчисления :)
п.п Всъщност не съм сигурна дали ти разбрах въпроса. Ако става дума за черните полета в/у топката те питам правилно, но ако става дума конкретно с колко петоъгълници и шестоъгълници може да се покрие една сфера, тогава наистина незнам :)
Всъщност това е интересното... Няма значение какви са лицата на петоъгълниците и шестоъгълниците. Ако си вземеш една нормална футболна топка и пробваш да я изрисуваш по втори начин с по-малки полигони, просто няма да успееш - фигурите няма да ти паснат. Мисли още;)
Rumpolino написа:QUOTE(Rumpolino @ Mar 23 2008, 02:49 PM) Имаше в предвит нормална футболна топка...Аз па доколкото знам една топка е сътавена само от петоъгълници-32 на брой.Не е ли така?Това ли се пита? :lol: :lol: :lol:
П.П:Се за топки мислите...
Ами аз не разбирам много от футбол, но май не е така... Да не се бъркаш с броя на отборите на световното:Р
snapar написа:QUOTE(snapar @ Mar 23 2008, 02:54 PM) 12 петоъгълника?
Да. Ама дай и малко обяснения де:)
Rumpolino написа:QUOTE(Rumpolino @ Mar 23 2008, 02:56 PM) 16?
Не
LoaD написа:QUOTE(LoaD @ Mar 23 2008, 04:19 PM) Не. Поне стандартa е от 12 петоъгълника и 20 шестоъгълника. Ама това го знам от обща култура, не знам как да го сметна :).
Има формула, измислена от Leonhard Euler, та от нея май започваше всичко. Май само Арти я знае от тук присъстващите (де се губиш бе? ;D).
Насам-натам... :) Иначе точно това е идеята, остава само да си намерите формулата и да я приложите;)
Между другото колко СМГ-ейци, МГ-варненци и ФМИ-йци има тук?