Той не е циганин...майка му и баща му са мангали :DDimorese написа:Цитат(Dimorese @ Dec 10 2009, 17:58) Те били двама братя, единия Циган другия Ром..
3та вселена
- tgg78
- Редник (Private)
- Регистриран: нед яну 11, 2009 10:12 am
- Контакти:
от Уикипедия, свободната енциклопедияVaN__ написа:Цитат(VaN__ @ Dec 10 2009, 16:02) Нито се правя, нито съм възпитан. Ама ако кажеш циганин, ще се разсърдят, ако кажеш циганче, пак ще се разсърдят. Тука е момента и да ти обясня защо - ако кажеш циганин на някой до 30 годишна възраст, той ще ореве всичко, че е циганче, а баща му ще ти тегли една мазна, та чак лой да капе. И обратното, ако кажеш на някой над 30 години циганче, той ще те псува, че си го нарекъл "дете".
И все пак, да попитам ... Кое е по-правилно циганин или ром ? Ай да видим кой какво ще каже ...
П.П. Аз знам правилният отговор, ама да видим колко от тук четящите също го знаят![]()
Направо към: навигация, търсене
Цигани
Tsigganes-Greek Roma-Gypsies.jpg
Общ брой: над 15 000 000
Значителен брой в: Албания: 1300-120 000[1]
Бразилия: 600 000[2]
България:370.908 (2001)[3]; 313 000 (1992)[4]; Независими източници посочват бройки между 700 000 - 800 000[5]
Германия: Ок. 100 000 (главно Синти)[6]
Гърция: 200 000 според гръцкото правителство; 300 000-350 000 според Хелзинкския комитет [6]
Испания: Ок. 600 000–800 000[7]
Италия
Република Македония: 53 879 [8]
Молдова
Обединеното кралство: Над 105 000[6]
Полша: Ок. 15 000–50 000[9]
Португалия: 40 000 [10]
Румъния: 535 140 (преброяване от 2002). Независими източници посочват бройки между 1 и 2 млн. души.[11]
Русия: 183 000[12]
Сърбия, Черна гора
Словакия: 92 500 [13]
Турция: 300 000 – 5 млн. [14][15][16]
Украйна: 48 000[17] Унгария: 190 046 (преброяване от 2001), ок. 500 000[18]
Франция
Финландия: 10 000[19]
Хърватска: 14 000 [20]
Чехия
Език: Цигански, местни езици и диалекти
Религия: Християнство, Ислям
Сродни етнически групи: Доми, Домба, Люли, Европейци и Индо-арийци.
Цигани е събирателно название на няколко близки етнически групи, основно разпространени в Южна Европа, Балканите и Югозападна Азия, и в части на Латинска Америка и някои щати на САЩ. Смята се, че са с произход от Индия или Иран. Някога номади, сега са в по-голямата си част уседнали.
Увод [редактиране]
Movimiento gitano.jpg
Eurogipsy.PNG
Роми е българизирана форма на ромá, самоназванието[21] на част от циганите (от гръцки ασἰγγάνος, асинганос[22] - гадател (съвременната оформа е αθίγγανος)) (в противовес на гаджé, всички нецигани). Друго разпространено название в България и Република Македония е гюпци или егюпи (т.е. египтяни, на гръцки γύφτος, на английски gypsy). Среща се и формата арапи (от Арабия).
Те са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров, живееща днес в целия свят, най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Страните с най-голямо циганско население са Румъния, България, Унгария, САЩ, Сърбия и Словакия.
Говорят ромски език (романо чшиб), най-близко свързан с езиците пенджаби и потохари. Наименованието „роми“ произлиза от древната индийска дума „рдоми“, с която са назовавани ковачите и музикантите, все дейности, свързани с пътуване, с които са се препитавали в чергарския си живот циганите.
Освен "роми" в България живеят и някои групи като лударите (познати в Европа като бояж), склонни да се идентифицират като „румънски цигани“, но не и като роми, тъй като не говорят ромски. По същия начин стои въпросът с някои българоезични и турскоезични групи и затова някои учени (Томова, Пампоров) приемат, че цигани е академично по-коректен термин, тъй като обхваща както ромите, така и подобните на тях общности.
Популярният през 60-те и 70-те години на 20 век в България цигански поет Усин Керим започва едно от най-известните си стихотворения така: „Циганин съм. Детството ми босо/ прошумя с катун под нощи хладни./ Ала нож във джоба аз не нося/ и не дебна кон да ти открадна!“
Въпреки че често самите цигани се наричат с този етноним и никой български речник не регистрира „циганин“ като дума с пейоративен смисъл, от 90-те години на 20 век в медийното пространство на България се наложи стереотипът, че традиционното наименование „цигани“ има оскърбителен елемент, заради което трябва да се използва политически коректното наименование „роми“. Всъщност, както в България, така и в повечето европейски страни обичайното име си остава „цигани“: на френски: tzigane; на чешки: cikani; на холандски и немски: Zigeuner; на литовски: čigonai; на руски: цыгане; на унгарски: cigany; на гръцки: τσιγγάνοι; на италиански: zingari; на румънски: ţigani; на хърватски и сръбски: cigani; на полски: cyganie; на португалски: cigano и на турски: çingene.
Последна промяна от tgg78 на пет дек 11, 2009 1:21 am, променено общо 1 път.
Питай в сайта на XS, не съм убеден, но по-скоро някой вътрешен ти е нужен. Въоръжи се с търпение обаче, "вътрешните" са доста заети и трудно откриваеми хора. Предвид рядкото стоене зад монитора... ;-)
Последна промяна от LoaD на пет дек 11, 2009 2:12 pm, променено общо 1 път.
Keep space clean, it's not yours.
-
charovna
Мдам, така е ВиктореLoaD написа:Цитат(LoaD @ Dec 11 2009, 15:05) Питай в сайта на XS, не съм убеден, но по-скоро някой вътрешен ти е нужен. Въоръжи се с търпение обаче, "вътрешните" са доста заети и трудно откриваеми хора. Предвид рядкото стоене зад монитора... ;-)
tgg78, ангажирам се другата седмица да отправя питането ти към въпросните "вътрешни" хора.
-
charovna
Вашето предложение вече е осъществено. Имаме класацията на Вселена 3 ето в този раздел:
http://www.bulfleet.org/index.php?showforum=159
В бъдеще, нашия отзивчив колега freeico, благодарение на когото това вече е факт, обеща, че ще направи същото и за останалите вселени.
В бъдеще, нашия отзивчив колега freeico, благодарение на когото това вече е факт, обеща, че ще направи същото и за останалите вселени.
- tgg78
- Редник (Private)
- Регистриран: нед яну 11, 2009 10:12 am
- Контакти:
още веднъж благодаря с риск да обидя някой ти и фриицо сте най готините админиcharovna написа:Цитат(charovna @ Dec 16 2009, 19:17) Вашето предложение вече е осъществено. Имаме класацията на Вселена 3 ето в този раздел:
- freeico
- Адмирал (Admiral)
- Регистриран: вт юни 28, 2005 10:15 am
СЛедващите дни ще сложа вселена по вселена нашите вселени, за ромфлийт, нямам достъп, ще трябва да помоля за помощ някой от XS
п.с. Вече ми съобщиха за разминаване в едната класация, ако някой забележи грешки, моля съобщете за да се коригира
п.с. Вече ми съобщиха за разминаване в едната класация, ако някой забележи грешки, моля съобщете за да се коригира
Последна промяна от freeico на ср дек 16, 2009 8:31 pm, променено общо 1 път.
[color=red]We Gonna Ride Together, We Gonna Die Together. Bad Boys Forever!!![/color]
[url="http://www.free-iqtest.net/score.asp?id=12504882"][img]http://www.free-iqtest.net/images/badges2/l136.gif[/img][/url]
[url="http://www.free-iqtest.net/score.asp?id=12504882"][img]http://www.free-iqtest.net/images/badges2/l136.gif[/img][/url]