по мое му няма значение обема на творбата за лицето
това трябва да го избере автора на момента, ако наистина иска да опише душевните терзания на героя и да опише света през неговите очи, или да остави читателя да си създаде мнение за героя от средата, в която живее и начина, по който й реагира
примерно аз не се виждам да пиша в първо лице
Дискусионна стая
-
debnadaviebna
- Майор (Major)
- Регистриран: вт мар 29, 2005 12:20 pm
- Местоположение: Близо до местопрестъплението, интереси: виж ми ника па пак ме питай, професия: дебнещ да ебне
- Контакти:
-
SoulRipper
- Полковник (Colonel)
- Регистриран: пет дек 30, 2005 8:03 am
- Контакти:
Аз не виждам проблем при първо лице също да се прехвърлиш на друг герой, просто започваш нова глава и с някоя дума или фраза в първите изречения се разбира от името на кой герой пишеш. Аз поне съм чел доста сполучливи книги, структурирани по този начин.
Единственото по-лошо от войната е загубената война.
[i]Фуер грисса ост драука[/i]
[i]Фуер грисса ост драука[/i]
-
Then and now
- Ефрейтор (Corporal)
- Регистриран: съб май 03, 2008 9:24 pm
- Контакти:
Според мен, тука се изкажа и аз (хвърлих й мерника на тая тема отдавна), по-интересно ми е да разкажа разказ в трето лице, който по принцип би се водил от първо. Просто ми се струва по-интересно, няма ся да търся друга дума да го кажа. Също така ми изглежда по-занимателно да се избере главен герой извън главния. Т.е. главният герой, на когото ние наблягаме да не е точно главното действащо лице. Скоро ще разберете какво имам предвид. Също така прехвърлянето между героите в трето лице е нещо незаменимо. Може да си прискачаш от единия в другия и обратно. Докато в първо лице цялата обстановка е задължаваща. Само че ако искаш да направиш герой по-разбираем аз-формата е незаменима. Поне за мен. Ако искаш да направиш мотивите му по-разбираеми, имам предвид. Но яснотата в действията мисля, че се постига с трето лице.
"Времето променя, времето подменя."
- RageForYou
- Редник (Private)
- Регистриран: пон май 28, 2007 3:14 pm
- Контакти:
Аз самият не мога да определя , защото някой творби изискват определено лице , в смисъл ако пишеш в 1-во лице любовен стих , ти го подсилваш със собствените си чувства , за 3-то лице не мога да се аргументирам точно.
Последна промяна от RageForYou на чет апр 23, 2009 6:59 pm, променено общо 1 път.
[color=#000000]RageForYou [/color]
От погледа на читател бих казал,че ако героите са сравнително малко,а действието голямо от първо лица изглежда доста добре, ако целта е да се опише една огромна картина без да се отделят особено значение на героите- трето лице :> Както искате ме разбирайте-аз съм просто човек, който чете ^^
Into the darkness I command my soul
Never shall I repent, never shall I be saved
I go into the house of death
Before my last breath my enemies all shall die
Never shall I repent, never shall I be saved
I go into the house of death
Before my last breath my enemies all shall die