Конфедерация - специален кораб - танкер - като рециклатора, ама по-бърз (и с повече карго, което обаче не е тема на разговора... все още)
Миопи - специален кораб - звезден изтребител - като полевия изтребител, ама по-бърз
Нокси - специален кораб - спийдър - като кръстосвача (еми по-близко нЕма), ама по-бърз
Тертети - специален кораб - мегатон - нещо като бомбъра и/или унито, ама по-бърз.
Дотук всичко точно, обачe ако обърнем внимание на един друг момент, мегатона губи много. А именно че (игнорираме конфедератите) другите две раси имат кораб, който може да е масовият за тях. Независимо дали си на 5К, 50К, 500К и т.н. Обаче тертет на 20К примерно с флот от мегатони не съм видял. Е, няма и да видя, но въпроса е, че до 20-30-40К като блъскаш бойни или кръстове, колко хора след като си направят нужните проучвания заменят досегашния флот с мегатони? Сигурно отговора не е "никой", но - малко! Що да сменям кръстовете с почти два пъти по-бавен кораб? Или бойните с малко по-бавен, който на всичкото отгоре иска и газ? Ако ми трябва тежък кораб, винаги мога да се обърна към унито, или пък към бомбъра, надявайки се на късмета си при допълнителната му функция - трошенето на сгради
Та така, седи си и си мисля, мисля си и си седя...