Носталгия по детството...
Не се учудвам че се правят такива теми. Авторе да те светна. Всяко едно поколение вижда недостатъците на следващото. Нормално. Когато ние сме били деца, другите са ни се чудели как може да си губим времето събирайки простоии от дъвки, миришещи картинки, мотаем се, скиторим, играем само футбол, без да седнем и да прочетем 1 книга например. Това не ти ли хрумна? В крайна сметка ако ние бяхме на мястото на това поколение ние щяхме да сме същите циклатори. Та то хора от моето, твоето и по предходни поколение се зарибяват по компютрите, а какво остава за малчуганите. Пак си ги имаше нинтендо, зега, плей стейшън и т.н. И по тези глупости сме се зарибявали ще отречеш ли? Няма особена разлика в това дали ще отидеш на кафе или ще играеш на стражири и апаши. Едно и също е. Едно кафе е в пъти по добре от колкото постоянен цикъл пред компютъра. Възможност за някаква форма на социализация и интеграция на детето с другите си така. Това са жизнено важни неща за съвременния човек било то дете или по голям набор. Човечеството си еволюира. Нормално е да ти правят впечатление такива неща, но чак пък за деградация да говорим...Айде сега не всички пушат пият и друсат на по 13-14. Същите пиещи пушещи и друсащи ги имаше и когато ние бяхме деца, но тогава нещата не бяха толкова разпространени. Влиянието на комунизма все пак си казва думата. През 90-те си имаше бум на хероиновите наркомани. Не е толкова плашещо. Така ти се струва защото разсъждаваш от гледна точка на по зрял по разумен и знаещ човек.
Последна промяна от Tralalala на вт юни 09, 2009 5:48 pm, променено общо 1 път.
Абе да ти кажа Half-Life излезе някъде 98-ма, CS 99-та (бил съм на 8-9), тогава нашите имаха и зала... така че възможности си имаше. Помня като още по-малък беше голяма мания с телевизионните игри (Сега, Терминатор...), дори на село дядо ми беше "архивирал" един Правец (ама бях на 3-4 годинки) и имаше някаква игрица с Конан Варварина... естествено все едно играеш на калкулатор със зелени цифри, ама тогава го гледах като все едно ръчкам игра на последния iPhone.DoNaTell0 написа:Цитат(DoNaTell0 @ Jun 9 2009, 16:58) ами по ваше време не е имало компютри или ако е имало, не са били в това количество ( всеки 2 - ри е с такъв ) и с толкова информация и игри...
това ни забавлява и това ще правим..кофти е верно, ама не всички са така. доста ходят да ритат, даже и аз почти всеки ден... това е истината
![]()
всичко се променя.. даже и вие - предното поколение, ама вие - покрай нас, общо взето![]()
![]()
Та и тогава играехме яко пред телевизора на Танкове, Супер Марио, Чип и Дейл, Пауър Рейнджърс или "Контрата"... ама си беше цял подвиг да се застоиш час-два. Пък сега за 1 час пред компа няма да ми стигне даже и малко музика да послушам...
Като се замисля, и сега да се съберат всички бивши деца от махалата, дето се събирахме едно време, пак бих играл (макар и не цял ден) на "ГЪЗ" (дупеница ли, как й се викаше на тая игра, много ме кефеше с правото да докосваш топката само веднъж от земя), "немска" или на фунийки/пистолети с топчета. Всъщност за последното май по-скоро с Пейнтбол ще го сменя...
Tralala, да играем по цял ден навън, вместо да четем книги не ни се отразява отрицателно на здравето. Даже обратното. А постоянния застой да седиш седнал някъде, било на кафе или пред компа, все си чел в интернет по въпроса. Не че няма деца, дето пак не тичат по цял ден навън (съдейки по хлапетиите из родния ми град), но не съм ги виждал като нас, да се съберат от 5 съседни улици и да играят "мач" пред блока 30-40 дечурлига - всеки ден. То си има изследвания, че скайпа и сие правят определен, не голям % от децата асоциални. Нема начин.
Последна промяна от LoaD на вт юни 09, 2009 6:01 pm, променено общо 1 път.
Keep space clean, it's not yours.
Хахаха вие "немска" ли го наричахте? При нас беше "виенска". "гъз" безценно
Едит: в случая си прав, но е хубаво да се прочита по някоя друга книга нали? а докато стигнеш кафето все вървиш. то с кафето идва и разходката и те така. относително е...
Едит: в случая си прав, но е хубаво да се прочита по някоя друга книга нали? а докато стигнеш кафето все вървиш. то с кафето идва и разходката и те така. относително е...
Последна промяна от Tralalala на вт юни 09, 2009 5:58 pm, променено общо 1 път.
Ако ние четяхме рядко, сега хич не четат
. Аз ако кажа, че съм чел много книги, ще е най-голямата лъжа, която съм изричал - обаче на 10-11 годишна възраст бях изчел десетки (може би и стотици) детски енциклопедии за автомобилите, за водния свят, за космоса, за планетите, кое как работи, да не говорим колко обожавах темата "динозаври". Имаше даже една поредица от 40-50 книжки всяка на различна тема, та си ги бях събрал до една и още са в някой кашон по тавана. Пипи Дългото чорапче има-няма общо 4-5 изчитания от-до или на случаен принцип от която глава си харесам. И т.н., хич не малко. Не че самите деца сега не са нормални, просто вместо да са насочили интересите си другаде, интересите са рязко спаднали, което е доста любопитно. Преди се скъсвах да гледам невероятните анимации за флинстоун, том и джери, ..., ... както и цели филмчета 101 далматинци и прочие, и прочие. Сега им тровят главите с направо не за вярване колко тъпи програми, JETIX и кой знае още колко други.
10 минути пеш или с такси хич не са равносилни на цял ден ГЪЗ :D Верно беше велика игра.
10 минути пеш или с такси хич не са равносилни на цял ден ГЪЗ :D Верно беше велика игра.
Последна промяна от LoaD на вт юни 09, 2009 6:14 pm, променено общо 1 път.
Keep space clean, it's not yours.
Така и така сме тръгнали да я караме по ретро. Та :
Вие сте деца на деца на 90-те години на 20 век ако :
Помните да сте гледали по телевизията:
-Aquilla(Акуила)
-Алф.
-Волтрон.
-Неделните детски по Канал 1.
-Beast Wars(Войната на Зверовете)
-Captain Planet(Капитан Планета) по Ефир 2.
-Animaniacs
-Алф по ефир 2
-Началото на "Дързост и Красота" biggrin.gif
-Сериала "Кунг-Фу" по Канал 1
-Една от първите 3D анимации "Презареждане", излъчвана по Канал1.
-
Можете да довършите изречението "Аз съм си аз, ти си...","Това си ти, аз к'во съм" което беше универсален отговор на всяка нападка.
Залепяли сте си лепенки от дъвки и други, по хладилника или гардероба.
Помните:
-Когато президент беше Жельо Желев
-Спасители на плажа.
-Конструкторите Lego и Atco.
-Cro, по старата Нова Телевизия
Когато си струваше да ставаш рано Неделя сутрин, за да гледаш анимации.
Вашите са ви купували "Шоколадови Яйца" Киндер Сюрприз. Някъде там, все още си пазите колекциите от Акули, Пингвини и т.н.
Все още несъзнателно казвате "ПЪК" след изречението, дори да не се връзва... пък!
Събирахте си албумчета с "Миришещи Картинки/Листчета" и разменяхте с приятели. Всъщност почти всеки имаше колекция с такива.
Когато всичко се уреждаше със:
-онче-бонче, счупено пиронче
-камък, ножица, хартия
-ала-бала ница
Да ритаме топка беше ежедневие.
Подчинявахме се на родителите си, за всичко. Без претенции! Те винаги бяха прави.(и наистина бяха)
Слушахме радио по цял ден и ако пуснат любимата ни песен, винаги бяхме в готовност да я запишем... на касетка.
Помните когато Sega Genesis и Super Nintendo станаха популярни.
Помните оригиналното Game Boy.
Събирахме се цели компании, да играем на Nintendo. Така и не ни омръзваше. Sega Mega Drive беше нещо ново, модерно, скъпо и недостъпно. Мечта за всеки! Всъщност сме ходили в игрални зали за да играем Sega!
Помните когато даваха по телевизията:
-Приказките на братя грим, анимирано.
-Чип и Дейл, спасителен отряд.
-Оригиналните Power Rangers, Mighty Morphin
-Гръм в Рая
Помните когато Yo-Yo бяха готини.
Майките ви са ви чели много книжки с приказки, които все още са някъде там, съхранени.
Помните старите банкноти, ледените сокчета, топчето "Терминатор"..
Гледали сте:
-Първия Батман
-Аладин(1001 Нощи)
-Оригиналните Костенурки Нинджа
-Улица Сезам
Помните близалките пръстени.
Помните когато всичко беше "Върхът!"
Излизахме с касетофон на батерии на рамото, за да слушаме музика в квартала. Беше Върхът! Всички много се радвахме да играем на най-различни игри, докато слушаме музика.
Викахме "Сладкодумка","Сладкишчо", "Дама Пика", "Сапунчо" и т.н.
Готините значки със закопчаване тип "Безопасна Игла".
Имахте поне едно Tamagotchi и го носихте навсякаде.
Компютрите бяха онези неща, на които леличките в офисите работят.
-Купуваше си касетки на Корн, Бисти бойс, МС Хамър, Гумени глави (муахаха) и знаеш кой намаза с лайна пъстроцветната дъга (ok, не се отнася за всички :Д).
-Замунда банана бенд и Шкумбата те разсмиваха.
Гледали сте оригиналните версии на:
-Iron Man
-Super Man
-Fantastic Four
-Spider Man
Вярвахте в Дядо Коледа и сте му писали писма, а някои от вас(като мен) все още вярват.
Гумените Мечета
Танцът Макарена
Големите монети от 10 лева.
Всеки гледаше анимациите на Disney, по Канал 1 и по-късно по Нова Телевизия.
Уокмените бяха готини и всички искахме да ги имаме.
Познавате света, преди чалгата.
"Говори ми на ръката" . . . достатъчно
Тези от провинцията мечтаха да отидат на McDonald's и за страхотните играчки от McDonald's.
Играхме си на въртележките и люлките по площадките.
Преди data.bg . . .
Преди Internet & Skype. . .
Преди mp3 плейърите и iPod-ите . . .
Преди PlayStation2 и X-BOX . . .
Преди Spongebob . . .
Преди да застрелят Tupac.
Светещите маратонки бяха готини.
Наемахме VHS касети, не DVD.
Когато билетчето в рейса беше 0.20лв(200лева стари пари).
Когато си запосвахме неща от телевизията на касети.
Играхме навън докато се стъмни и родителите ни не ни приберат! От сутрин до вечер. И през цялото това време никой не можеше да разбере каде сме, представяте ли си?
Нямаше мобилни телефони и скайп. Ако някой ни трябваше, отивахме до тях и го викахме! Или по домашния телефон.
Ядохме череши и ябълки от дърветата в квартала.
Жаден си? Хайде до чешмичката!
Пръскахме се със спринцовки или изразходвани бутилки "Веро", напълвани многократно от кварталната чешмичка.
Вечерта беше времето за Жоменка/Криеница!
Стражари и апаши.
Картошка, Народна Топка, Судже, Истината или Риска, Ръбче... само част от игрите, които изпълваха ежедневието ни.
Вие сте деца на деца на 90-те години на 20 век ако :
Помните да сте гледали по телевизията:
-Aquilla(Акуила)
-Алф.
-Волтрон.
-Неделните детски по Канал 1.
-Beast Wars(Войната на Зверовете)
-Captain Planet(Капитан Планета) по Ефир 2.
-Animaniacs
-Алф по ефир 2
-Началото на "Дързост и Красота" biggrin.gif
-Сериала "Кунг-Фу" по Канал 1
-Една от първите 3D анимации "Презареждане", излъчвана по Канал1.
-
Можете да довършите изречението "Аз съм си аз, ти си...","Това си ти, аз к'во съм" което беше универсален отговор на всяка нападка.
Залепяли сте си лепенки от дъвки и други, по хладилника или гардероба.
Помните:
-Когато президент беше Жельо Желев
-Спасители на плажа.
-Конструкторите Lego и Atco.
-Cro, по старата Нова Телевизия
Когато си струваше да ставаш рано Неделя сутрин, за да гледаш анимации.
Вашите са ви купували "Шоколадови Яйца" Киндер Сюрприз. Някъде там, все още си пазите колекциите от Акули, Пингвини и т.н.
Все още несъзнателно казвате "ПЪК" след изречението, дори да не се връзва... пък!
Събирахте си албумчета с "Миришещи Картинки/Листчета" и разменяхте с приятели. Всъщност почти всеки имаше колекция с такива.
Когато всичко се уреждаше със:
-онче-бонче, счупено пиронче
-камък, ножица, хартия
-ала-бала ница
Да ритаме топка беше ежедневие.
Подчинявахме се на родителите си, за всичко. Без претенции! Те винаги бяха прави.(и наистина бяха)
Слушахме радио по цял ден и ако пуснат любимата ни песен, винаги бяхме в готовност да я запишем... на касетка.
Помните когато Sega Genesis и Super Nintendo станаха популярни.
Помните оригиналното Game Boy.
Събирахме се цели компании, да играем на Nintendo. Така и не ни омръзваше. Sega Mega Drive беше нещо ново, модерно, скъпо и недостъпно. Мечта за всеки! Всъщност сме ходили в игрални зали за да играем Sega!
Помните когато даваха по телевизията:
-Приказките на братя грим, анимирано.
-Чип и Дейл, спасителен отряд.
-Оригиналните Power Rangers, Mighty Morphin
-Гръм в Рая
Помните когато Yo-Yo бяха готини.
Майките ви са ви чели много книжки с приказки, които все още са някъде там, съхранени.
Помните старите банкноти, ледените сокчета, топчето "Терминатор"..
Гледали сте:
-Първия Батман
-Аладин(1001 Нощи)
-Оригиналните Костенурки Нинджа
-Улица Сезам
Помните близалките пръстени.
Помните когато всичко беше "Върхът!"
Излизахме с касетофон на батерии на рамото, за да слушаме музика в квартала. Беше Върхът! Всички много се радвахме да играем на най-различни игри, докато слушаме музика.
Викахме "Сладкодумка","Сладкишчо", "Дама Пика", "Сапунчо" и т.н.
Готините значки със закопчаване тип "Безопасна Игла".
Имахте поне едно Tamagotchi и го носихте навсякаде.
Компютрите бяха онези неща, на които леличките в офисите работят.
-Купуваше си касетки на Корн, Бисти бойс, МС Хамър, Гумени глави (муахаха) и знаеш кой намаза с лайна пъстроцветната дъга (ok, не се отнася за всички :Д).
-Замунда банана бенд и Шкумбата те разсмиваха.
Гледали сте оригиналните версии на:
-Iron Man
-Super Man
-Fantastic Four
-Spider Man
Вярвахте в Дядо Коледа и сте му писали писма, а някои от вас(като мен) все още вярват.
Гумените Мечета
Танцът Макарена
Големите монети от 10 лева.
Всеки гледаше анимациите на Disney, по Канал 1 и по-късно по Нова Телевизия.
Уокмените бяха готини и всички искахме да ги имаме.
Познавате света, преди чалгата.
"Говори ми на ръката" . . . достатъчно
Тези от провинцията мечтаха да отидат на McDonald's и за страхотните играчки от McDonald's.
Играхме си на въртележките и люлките по площадките.
Преди data.bg . . .
Преди Internet & Skype. . .
Преди mp3 плейърите и iPod-ите . . .
Преди PlayStation2 и X-BOX . . .
Преди Spongebob . . .
Преди да застрелят Tupac.
Светещите маратонки бяха готини.
Наемахме VHS касети, не DVD.
Когато билетчето в рейса беше 0.20лв(200лева стари пари).
Когато си запосвахме неща от телевизията на касети.
Играхме навън докато се стъмни и родителите ни не ни приберат! От сутрин до вечер. И през цялото това време никой не можеше да разбере каде сме, представяте ли си?
Нямаше мобилни телефони и скайп. Ако някой ни трябваше, отивахме до тях и го викахме! Или по домашния телефон.
Ядохме череши и ябълки от дърветата в квартала.
Жаден си? Хайде до чешмичката!
Пръскахме се със спринцовки или изразходвани бутилки "Веро", напълвани многократно от кварталната чешмичка.
Вечерта беше времето за Жоменка/Криеница!
Стражари и апаши.
Картошка, Народна Топка, Судже, Истината или Риска, Ръбче... само част от игрите, които изпълваха ежедневието ни.
-
Skullcollector`
- Ефрейтор (Corporal)
- Регистриран: пон дек 17, 2007 3:26 pm
- Контакти:
Пуснах една сълза,докато четях този пост.
[quote="gajet_killer"]Цитат(gajet_killer @ Sep 3 2009, 19:06) Дай на българина злободневие в изобилие и му гледай глупостта.[/quote]
[b]Имаш или нямаш,мозък не се продава наливен ;)[/b]
ЦитатНе съм се крил :) даже имам доста битки просто не сам ги качвал в форума :) защото не изскам и сам си ги запазил на пц то :d такаче не ми казваи че сам се крил при положение че не знаеш как сам играл през [b]детмача[/b] !!! :P[/quote]
[b]Имаш или нямаш,мозък не се продава наливен ;)[/b]
ЦитатНе съм се крил :) даже имам доста битки просто не сам ги качвал в форума :) защото не изскам и сам си ги запазил на пц то :d такаче не ми казваи че сам се крил при положение че не знаеш как сам играл през [b]детмача[/b] !!! :P[/quote]
- duinox
- Полковник (Colonel)
- Регистриран: съб яну 21, 2006 6:04 pm
- Контакти:
на така наречената "немска" или "виенска" викаме бито
тралала ти като каза за тия детски там по-горе се сетих,че имаше едно с едни пластелини, което беше много смешно!
събирахме се приятелите на игрището и играехме монополи!
всяка от игрите на терминатор се играеше в определен човек... така всеки ден се събирахме да играем на различни места
тралала ти като каза за тия детски там по-горе се сетих,че имаше едно с едни пластелини, което беше много смешно!
събирахме се приятелите на игрището и играехме монополи!
всяка от игрите на терминатор се играеше в определен човек... така всеки ден се събирахме да играем на различни места
Последна промяна от duinox на вт юни 09, 2009 6:50 pm, променено общо 1 път.
Победата Ще Бъде Наша
- Raid
- Лейтенант (Lieutenant)
- Регистриран: пет авг 04, 2006 11:41 am
- Контакти:
Лоад-а много изчерпа темата , но все пак ще добавя ,че карахме много колела из квартала играехме на тенис на маса не пиехме толкова не пушехме тревата незнаехме какво е с колелата играехме на "Пасифик Блу" имаше един текъв филм с колела и се правехме на полицай и крадци , сабирахме футболистите на световните там в албума , много кроасани чипикао ядяхме разменяхме кечисти и много гледахме кеча и ги имитирахме учасниците , книги рядко четяхме , но все пак четяхме там бомбите хописите от начало с залагания да има тръпка , после дойде модата на някакви лепенки непомня после , покемон , после ю ги о абе незнаехме какво е компютър играхме там танкчетата на нинтендо 64 а после като излезна сегата мортал комбата беше хит-а , в софия много обичахме да ходим в макдоналдс и патиланци години като години , но откакто си купихме компютър верно нещата много се промениха спряхме да излизаме нямахме много общи неща и винаги бяхме весели помня ,че през голямото междучасие ходехме в едно кафе и се състезавахме кой ще скочи по-далече от 1 люлка и залагахме стотинки , после почнахме да играем сварка през зимата целехме колите от покривите на 1 кафе с сняг , състезавахме се кой ще метне по-нависоко снежна топка целейки блока и така минаха годините през 2002 излезна фифата и само на това играхме вече , но пак излизахме доста , а сега ако излезна навънка няма какво да се прави набурите или пият или пушат някаде поцял ден или са в тях или по-кафетата рядкост е даже 1 път в седмицата да се саберем да играем тенис на маса или футбол на спортна София....иначе добре ,че сега съседа се съгласи на фитнес да ходим малко да разнообразяваме по 3 пъти в седмицата , но замислете се само какъв живот беше и какъв е сега , утре като излизате от вас си спомнете какво сте правили миналия ден и ще разберете какъв живот живеете , всичко се повтаря няма голямо разнообразие....
freeico: а де...
raid: каква е тая диктатура , човек подпис неможе да си сложи...
raid: каква е тая диктатура , човек подпис неможе да си сложи...