Хм, странно, обсъждах същата тема с един бивш военен, и в интерес на истината съм точно на обратното мнение на твоето. Предполагам си наясно как през цялото време на социализъм държавата (в частност управата) ни си е гонила, трепала, колила, бесила и каквото ти дойде на акъл, така наречените си граждани... което честно-казано е ***** мамата на предните поколения. Същата тази управа на държавата, отговорна за изтребването на цялата ни интелигенция. Коя държава си трепе интелигенцията бе, що за изверги?! Че то това е основната ѝ движеща сила. А съвсем друго, че комунизма само по себе си като система на държавно управление е напълно неприемлива и просто не става... не и за тая планета.skorpionbg написа:Цитат(skorpionbg @ Dec 12 2008, 15:07) Прекараното турско робство и комунистическото управление след 9-ти, са ни наложили принципи, в които уважението към власта не е на челно място. На скоро се замислих какво е за един англичанин Кралицата, или какво е Президента за един американец. Това са традиции! Това е символа на власта. При нас няма подобно нещо. "Аз сам съм си господар и времето е неподвластно над мен". Сякаш под този закон живеем....
Накратко какво представлява комунизма в България (ще го обясня като за такъв на моята възраст, горе-долу да разбере за какво иде реч). И едно по-просто сравнение - с живата природа. Нива, предполагам, всеки е виждал... та наясно сте с процеса от засяването на семената до поникването на реколтата... едно стръкче понагоре, друго по-надолу... така, сега си представете да минете цялата нива с една коса и според височината на най-късото, да изпоотрежете всичко останало. Какво ще стане? А какво ще стане като го приложим на цяла нация...
Назад сме с близо 1300 години (най-вече като манталитет), честито. И не знам как наистина успяваме (ето още нещо в което да сме единни) всички заедно да сме си заврели главите отзад и докато се чудим к'во става, разни турци и руснаци идват да ни управляват. Те да не цъфнаха случайно? Царя да не си домъкна задника от Испания случайно? Чак там ни знаят на какво сме заприличали, само ние още не сме наясно.
От тука пък направо се неначудих - кой, за Бога, нормален човек - прокара в тая тема идеята, че всичко било за некви синдроми на човека от малкия град, за големия град, и нам-кво още... Wtf? Aбе, аз като живял в по-голямата част от живота си в малко българско 'градче', много по-малка в крайморски 'град' и още по-малко пребивавал в столицата, имам един въпрос - на кое точно в България му казвате "град" ? Че нещо не съм наясно. То първо сидром за малък и голям град не можем да имаме, тъй като тук навсякъде са само и единствено села. Зависи де, вероятно ако се сравним със Сомалия, ще сме като Рокфелери всички тука. Както и да е, тука разликата между голямото и малкото село ни е, че в малкото е по-малка джунгла с по-малко маймуни и по-малко мръсотия, наркомания и трафик. Но това няма нищо общо със състоянието, в което е държата, по-точно то е следствие...
То че е кофти, си е кофти, може би и затова никой не смее да си го помисля дори - ама на нашия национален организъм му отрязаха главата много отдавна... оправия не съм убеден дали може да има, но и да има, няма да е особено скоро, поне докато се махне това правителство (както и настояват от ЕС, ама ние нали все знаем повече, дори от специално подбрана комисия капацитети от цяла Европа...).