ЗмеяСпас написа:QUOTE(ЗмеяСпас @ Sep 17 2008, 14:33) Това ми хареса.
Отместваш темата ми се струва.
Няма логика за себе си свободно да ползваш чужди продукти, решения и прочее. Има демота, информирай се от тях. Мисля това никой не го забранява,.
А до примера за пържолата, няма значение кой яде, въпроса е дали някой плаща. Няма значение дали твой приятел ще ти купи билет за кино или ти сам ще го направиш нали ?
В крайна сметка целта на целия тоя бизнес е следната. Някой прави нещо което се харесва и след това го продава. На теб ти харесва и му плащаш за забавлението, не е ли така?
Ако искаш да обърнеш специално внимание на филми и музика, там нещата могат да се разграничат. И то най вече в смисъла на DRM защитата, която позволява файла да се просвирва 10 пъти, да се ползва на 3 компютъра и т.н. Но доколкото си спомням преди месец два голяма част от компаниите решиха че DRM не е удачен начин за защита на собствените им интереси, особено ако се има предвид и заведените контра дела срещу тях.
Въпроса е в това, че някой си е купил дадения продукт било то музикален, филмов или друг. От тук натътък той решава дали ще го даде на някой приятел и на колко приятели ще го даде. Нали от там идва peer to peer... Няма ограничение на колко приятели да го дадеш нали. А това с DRM... за него не съм разбрал, но явно е било поредната глупост, която не се е оказала рентабилна в крайна сметка. В заключение ще кажа, че всички начини за споделяне на файлове използващи технологията peer to peer са просто нов начин на обмен. Преди си щял да дадеш касета с филм на приятел. Сега я даваш по интеренет на много хора. На практика принципа е същия. Това е нещо, което се определя от технологията. Тя го позволява. И сега някакви хора искат да контролират технологията. Ами аз не съм съгласен. Искам когато мога да си купя диск или филм. Искам и да мога да ги получа от някой друг, който е решил да ги даде. Искам и аз да давам на другите , когато реша. Това прави ли ме престъпник. Не мисля.