CORWIN написа:Цитат(CORWIN @ Sep 1 2008, 19:14) От Силистра, най си уважавам кайсиевката ракия ......![]()
Краси имам 50 литра 20 годишна пазят ми я за сватбата ама съм на 30 години почти и се притеснявам да не изветрее да зема ти донеса 1-2 литра а
Има една книга, дето й викат "Тълковен речник". В нея пише това:Graf_Death написа:Цитат(Graf_Death @ Sep 10 2008, 16:22) Тъй като съм от село пък и диалектите горе-доло ги познавам от мен няколко думички да видим дали ще се сетите откаде идват.
Сюртук-?
СУртук-?
Компир-?
Джабала-?
Шушупал-?
Гавгал-?
PS.. Някои от изразите може да не са ачик-ачик-? с диалекто,защото има доста голяма смесица на диалектите пък и хората са идвали от различни краища да живеят.
Не случайно съм ги сложил 2 думи сЮртук както каза е вид мъжка дреха,а сУртук както казва дядо ми "Помярин"MeriAn написа:Цитат(MeriAn @ Sep 12 2008, 21:48) Има една книга, дето й викат "Тълковен речник". В нея пише това:
сюртук, предполагам = суртук
мн. сюртуци, (два) сюртука, м. Остар. Дълга до коленете мъжка дреха с двуредно закопчаване
ачик
1. Прил., неизм. Разг. Отворен; светъл, ясен; явен, неприкрит. Ачик работа.
2. Нареч. Разг. Отворено; ясно, светло; явно, неприкрито.
В нашия край когато нещо е "на ачик" е видно за всички, значи няма задни мисли и действия.