Дядо Никола
- delta_squadron
- Редник (Private)
- Регистриран: нед дек 02, 2007 10:58 am
- Контакти:
Дядо Никола
Дядо Никола се пробуди от следобедната си дрямка. „Брей, дори и през лятото става хладничко в тая стара къща...”- помисли си докато излизаше навън и се наместваше на пейката пред зида, почти до пътя. Слънцето вече залязваше, а светлината му беше премрежена от дърветата на отсрещния хълм. „Ама още си припича тая пущина...” Дядото беше на 85 години и живееше сам. Жена му беше отдавна починала, деца и внуци имаше, но идваха все по-рядко. Бяха се разпиляли кои по градовете, кои по чужбина и той беше останал самичък.Приятели – имаше, но си отидоха един по един. Жевееше добре, доколкото можеше на неговата възраст. Млада жена се зададе по пътя.
-Здравей, дядо Никола! Как си? Добре ли си?
- Абе…казваме, че сме добре ама…
- Така, така. Старост нерадост, нали…ехей! Няма да се даваш я!
- Сполай ти…Павлино и поздрави Цеко от мене.
-Да, да! Благодаря, дедко и довиждане!
Наистина, дядото не се оплакваше ала имаше нещо, което му тежеше и което не беше споделял със съселяните си, които му бяха останали единствени другари. Това чувство идваше именно по това време на деня, когато не беше зает с ежедневните си задачки. Тя, самотата го връхлиташе, като че в гръб и се впиваше дълбоко в сърцето и душата на стареца. Той се взираше в огряваните от залязващото слънце хълмове, къщи и дървета, всеки ден ги гледаше като за последно, защото чувството на самотност преливаше в страх. Страх от приближаващия край. „Не съм предполагал никога, че така ще остана сам и ще чакам да умра...Ала и да знаех...какво от туй?...Трябва ли така, човек сам да умира?...Сами сме дошли на тоя свят...може би и сами трябва да си отидем...”Толкова отдавна беше...когато жена му Красимира умря. И същевременно толкова скоро. Звънкият й смях сякаш още огласяваше двора. Почти не минаваше ден без да се сети за нещата, които тя правеше. Дребни, на пръв поглед незначителни, но тя ги вършеше по различен начин. Спомняше си милите и очи, които в следващия миг ставаха игриви или ядосани, заради някоя негова глупост. Представи си я как работи в градината.Спокойна и уверена в същото време. Внуците му вече имаха собствени семейства и нямаха много време за разходки до село.Техните деца пък почти не го познаваха... На гърлото му заседна буца. Очите му се навлажниха и една сълза се търкулна и падна в прахта на селския път. Повя хлад, но вятър нямаше. Студа беше вътре в него, в душата му. Стягаше го и сякаш му напомняше, че няма къде да избяга...Наистина, тая бедна и проста душа, нямаше къде да ходи, но така ли трябваше да прекара последните си мигове? Вече се беше стъмнило и дядо Никола лежеше на кревата, в стаята , в която спеше от много вече години. Голямата къща, някога огласявана от детски смях, сега беше пуста и мрачна. Само неговата стаичка на първия етаж светеше.Вятърът шумеше навън, извиваше се и се свиреше. Неспокойно блееше и добитъка на съседите.Някъде се разлая куче. Неспокойно беше и в душата на дядото. И студено. Той знаше, че тоя студ не е от времето. Нямаше как да бъде.Усещаше го често напоследък ала сега беше различно. ТЯ беше тук, идваше за него. Усещаше, че вече не е част от света. През съзнанието му минаваха образи, картини, мисли, спомени, звуци. Сякаш умът му се опитваше да се вкопчи в живота, да се хване за нещо. И той си спомни. Спомни си как учеше дъщеря си да кара колело, как държеше гордо новородената си внучка на ръце, как се запозна със жена си на младини, как сам направи пейката пред къщата. Усмихна се и каза на глас:
- Аз живях!...
Затвори очи и остана така, с усмивка на лицето. И ако в тоя момент някой беше влязъл в стаята, почти можеше да усети топлината, която сърцето на тоя човек излъчваше, сякаш всичкото щастие, което бе изпитал през живота си се бе струпало на едно място. Вятърът навън беше утихнал, а на фона на лунната светлина, можеше да се види как една светла душа вървеше след една тъмна сянка. Две фигури, неясни и размити, топящи се в нощния мрак...
Дядо Никола се пробуди от следобедната си дрямка. „Брей, дори и през лятото става хладничко в тая стара къща...”- помисли си докато излизаше навън и се наместваше на пейката пред зида, почти до пътя. Слънцето вече залязваше, а светлината му беше премрежена от дърветата на отсрещния хълм. „Ама още си припича тая пущина...” Дядото беше на 85 години и живееше сам. Жена му беше отдавна починала, деца и внуци имаше, но идваха все по-рядко. Бяха се разпиляли кои по градовете, кои по чужбина и той беше останал самичък.Приятели – имаше, но си отидоха един по един. Жевееше добре, доколкото можеше на неговата възраст. Млада жена се зададе по пътя.
-Здравей, дядо Никола! Как си? Добре ли си?
- Абе…казваме, че сме добре ама…
- Така, така. Старост нерадост, нали…ехей! Няма да се даваш я!
- Сполай ти…Павлино и поздрави Цеко от мене.
-Да, да! Благодаря, дедко и довиждане!
Наистина, дядото не се оплакваше ала имаше нещо, което му тежеше и което не беше споделял със съселяните си, които му бяха останали единствени другари. Това чувство идваше именно по това време на деня, когато не беше зает с ежедневните си задачки. Тя, самотата го връхлиташе, като че в гръб и се впиваше дълбоко в сърцето и душата на стареца. Той се взираше в огряваните от залязващото слънце хълмове, къщи и дървета, всеки ден ги гледаше като за последно, защото чувството на самотност преливаше в страх. Страх от приближаващия край. „Не съм предполагал никога, че така ще остана сам и ще чакам да умра...Ала и да знаех...какво от туй?...Трябва ли така, човек сам да умира?...Сами сме дошли на тоя свят...може би и сами трябва да си отидем...”Толкова отдавна беше...когато жена му Красимира умря. И същевременно толкова скоро. Звънкият й смях сякаш още огласяваше двора. Почти не минаваше ден без да се сети за нещата, които тя правеше. Дребни, на пръв поглед незначителни, но тя ги вършеше по различен начин. Спомняше си милите и очи, които в следващия миг ставаха игриви или ядосани, заради някоя негова глупост. Представи си я как работи в градината.Спокойна и уверена в същото време. Внуците му вече имаха собствени семейства и нямаха много време за разходки до село.Техните деца пък почти не го познаваха... На гърлото му заседна буца. Очите му се навлажниха и една сълза се търкулна и падна в прахта на селския път. Повя хлад, но вятър нямаше. Студа беше вътре в него, в душата му. Стягаше го и сякаш му напомняше, че няма къде да избяга...Наистина, тая бедна и проста душа, нямаше къде да ходи, но така ли трябваше да прекара последните си мигове? Вече се беше стъмнило и дядо Никола лежеше на кревата, в стаята , в която спеше от много вече години. Голямата къща, някога огласявана от детски смях, сега беше пуста и мрачна. Само неговата стаичка на първия етаж светеше.Вятърът шумеше навън, извиваше се и се свиреше. Неспокойно блееше и добитъка на съседите.Някъде се разлая куче. Неспокойно беше и в душата на дядото. И студено. Той знаше, че тоя студ не е от времето. Нямаше как да бъде.Усещаше го често напоследък ала сега беше различно. ТЯ беше тук, идваше за него. Усещаше, че вече не е част от света. През съзнанието му минаваха образи, картини, мисли, спомени, звуци. Сякаш умът му се опитваше да се вкопчи в живота, да се хване за нещо. И той си спомни. Спомни си как учеше дъщеря си да кара колело, как държеше гордо новородената си внучка на ръце, как се запозна със жена си на младини, как сам направи пейката пред къщата. Усмихна се и каза на глас:
- Аз живях!...
Затвори очи и остана така, с усмивка на лицето. И ако в тоя момент някой беше влязъл в стаята, почти можеше да усети топлината, която сърцето на тоя човек излъчваше, сякаш всичкото щастие, което бе изпитал през живота си се бе струпало на едно място. Вятърът навън беше утихнал, а на фона на лунната светлина, можеше да се види как една светла душа вървеше след една тъмна сянка. Две фигури, неясни и размити, топящи се в нощния мрак...
I come from the Net.
Infecting systems, people and cities,
to this place: Megaframe.
My domain.
My format? Virus.
To corrupt and conquer.
ReB00t
[url=http://bulfleet.com/?recruit=1138187][/url]
My domain.
My format? Virus.
To corrupt and conquer.
ReB00t
- expendable
- Лейтенант (Lieutenant)
- Регистриран: ср яну 18, 2006 12:29 am
- Контакти:
- delta_squadron
- Редник (Private)
- Регистриран: нед дек 02, 2007 10:58 am
- Контакти:
Аз определено не съм се опитвал да приличам на Йовков...Далеч съм от мисълта дори малко да се доближа до таланта му. Просто, когато го писах имах в главата си мисли тясно свързани със събития подобни на тези от разказа...Много прясно ми беше и вътрешната нужда ме потикна към това, което накрая се получи, въпреки че нямах ясна идея какво точно ще напиша... Не съм писал досега нещо толкова "сериозно" и "нормално". По принцип съм на мнение, че творчеството трябва да те отнася в други светове, да те откъсне за малко от ежедневието...и разни други такива, които тук ги няма...Съжалявам, че не те е грабнало. Не знам защо асоциираш със социализъм, след като това си е реалността днес. Не твоята и моята реалност, ами една друга- някъде там наблизо и надалеч...Както и да е. Не че не понасям критика, просто ми се струва, че грешно си разбрал идеята. Това е. Не мога да задължа никой да го харесва все пак.expendable написа:QUOTE(expendable @ Sep 1 2008, 15:04) ъъъъ втори йовков не ни трябване че нещоо лоооошо има да пишеш така, но просто на мен хич не ми допадат такъв род нещица - малко ми бият на социалистически реалистичните работи дето се писаха и правеха сума време... не знам просто ей такива асоциации ми се пръкват в главата след като ти прочетох писането, за кратко разказче ми харесва, но някак си се връщаш в една тематика прекалено сериозна, прекалено нормална, а аз малко не обичам нормалните неща, напраоо си ме дразнят да съм честен.... добре де повръща ми се от нормалното, лудостта за мен е форма на гениалност останала неразбрана.... елемента лудост, хаос, безредие не присъстват ... а аз съм си пристрастен към хаоса от край време
с четири думи:
Не успя да ме грабне. Не успя просто. Try again later....
I come from the Net.
My domain.
My format? Virus.
To corrupt and conquer.
ReB00t
My domain.
My format? Virus.
To corrupt and conquer.
ReB00t
- expendable
- Лейтенант (Lieutenant)
- Контакти:
- blood_dodo
- Полковник (Colonel)
- Регистриран: чет дек 30, 2004 7:31 am
- Контакти:
- expendable
- Лейтенант (Lieutenant)
- Контакти:
-
Then and now
- Ефрейтор (Corporal)
- Регистриран: съб май 03, 2008 9:24 pm
- Контакти:
- Sabret00th
- Майор (Major)
- Регистриран: пон яну 09, 2006 7:43 pm
- Контакти:
Аз
Защо
П.П. Пу да се е*а в спамера...чакай да не изглежда много спамен поста....екс-а е прав че прилича на Йовков, но определено се долавя твоя стил, браво!
П.П. Пу да се е*а в спамера...чакай да не изглежда много спамен поста....екс-а е прав че прилича на Йовков, но определено се долавя твоя стил, браво!
Последна промяна от Sabret00th на пон сеп 01, 2008 4:00 pm, променено общо 1 път.
[quote="Ludetina"]Цитат(Ludetina @ Aug 17 2008, 21:35) `бичам луди хора - в тях е истината ;)[/quote][color=#8b0000][b]Everybody's playing revolution roulette[/b]
[/color] [code]Представете си най-бързия кораб в играта с името BMW;[/code] - из [url=http://www.xs-software.com/services.php]http://www.xs-software.com/services.php[/url]
[/color] [code]Представете си най-бързия кораб в играта с името BMW;[/code] - из [url=http://www.xs-software.com/services.php]http://www.xs-software.com/services.php[/url]
-
Then and now
- Ефрейтор (Corporal)
- Регистриран: съб май 03, 2008 9:24 pm
- Контакти:
Еми, защото на село си е така. В мойто село има една баба, дето лятото почти е сама. Само за една-две седмици идват внуците, дето са колкото мен и толкоз... Има син и дъщеря, които идват един-два пъти само. Та смисъла ми е, че някои хора наистина са така - сами. Това обаче не означава, че винаги са били така или пък, че би трябвало да е така.
"Времето променя, времето подменя."
- expendable
- Лейтенант (Lieutenant)
- Контакти: