Умници от всички вселени, обединявайте се :)

Всичко останало. Рекламни съобщения, всякакъв род агитации и тн. се толерират с Бан.
Everithing else. Advertisment or invitation are not allowed and are punished with ban.
Потребителски аватар
KristinManukian
Ефрейтор (Corporal)
Регистриран: ср май 16, 2007 7:34 am
Контакти:

Мнение от KristinManukian »

Arti написа:Цитат(Arti @ Mar 23 2008, 02:22 PM) Хаха, всъщност, да си призная, хич не пия :)
Иначе ето нещо за което да си мислите:
Колко петоъгълника има върху една футболна топка?

(знаете единствено, че върху топката има само петоъгълници и шестоъгълници)
Въпросът ти не е правилно зададен. Може да съществува футболна топка с гигантски размери и малки лица на петоъгълниците, тогава ще получиш много повече на брой петоъгълници отколкото на малка топка :)
Задай си правилните параметри - лице на сферата и лица на фигурите върху нея и тогава искай изчисления :)

п.п Всъщност не съм сигурна дали ти разбрах въпроса. Ако става дума за черните полета в/у топката те питам правилно, но ако става дума конкретно с колко петоъгълници и шестоъгълници може да се покрие една сфера, тогава наистина незнам :)
Последна промяна от KristinManukian на нед мар 23, 2008 1:44 pm, променено общо 1 път.
„Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.“ — Монтескьо
Потребителски аватар
rumpolino
Сержант (Sergeant)
Регистриран: съб юли 07, 2007 11:34 am
Контакти:

Мнение от rumpolino »

Имаше в предвит нормална футболна топка...Аз па доколкото знам една топка е сътавена само от петоъгълници-32 на брой.Не е ли така?Това ли се пита? :lol: :lol: :lol:

П.П:Се за топки мислите...
Последна промяна от rumpolino на нед мар 23, 2008 1:50 pm, променено общо 1 път.
snapar
Редник (Private)
Регистриран: съб мар 22, 2008 11:05 pm
Контакти:

Мнение от snapar »

12 петоъгълника?
Потребителски аватар
rumpolino
Сержант (Sergeant)
Контакти:

Мнение от rumpolino »

16?
LoaD
Генерал (General)
Регистриран: пет яну 21, 2005 10:42 pm
Контакти:

Мнение от LoaD »

Rumpolino написа:Цитат(Rumpolino @ Mar 23 2008, 02:49 PM) Аз па доколкото знам една топка е сътавена само от петоъгълници-32 на брой.
Не. Поне стандартa е от 12 петоъгълника и 20 шестоъгълника. Ама това го знам от обща култура, не знам как да го сметна :) .

Има формула, измислена от Leonhard Euler, та от нея май започваше всичко. Май само Арти я знае от тук присъстващите (де се губиш бе? ;D).
Последна промяна от LoaD на нед мар 23, 2008 3:23 pm, променено общо 1 път.
Keep space clean, it's not yours.
Потребителски аватар
rumpolino
Сержант (Sergeant)
Контакти:

Мнение от rumpolino »

Значи аз съм некадърник...
Потребителски аватар
Arti
Лейтенант (Lieutenant)
Регистриран: ср дек 29, 2004 5:13 pm
Контакти:

Мнение от Arti »

Kiara написа:QUOTE(Kiara @ Mar 23 2008, 02:41 PM) Въпросът ти не е правилно зададен. Може да съществува футболна топка с гигантски размери и малки лица на петоъгълниците, тогава ще получиш много повече на брой петоъгълници отколкото на малка топка :)
Задай си правилните параметри - лице на сферата и лица на фигурите върху нея и тогава искай изчисления :)

п.п Всъщност не съм сигурна дали ти разбрах въпроса. Ако става дума за черните полета в/у топката те питам правилно, но ако става дума конкретно с колко петоъгълници и шестоъгълници може да се покрие една сфера, тогава наистина незнам :)
Всъщност това е интересното... Няма значение какви са лицата на петоъгълниците и шестоъгълниците. Ако си вземеш една нормална футболна топка и пробваш да я изрисуваш по втори начин с по-малки полигони, просто няма да успееш - фигурите няма да ти паснат. Мисли още;)

Rumpolino написа:QUOTE(Rumpolino @ Mar 23 2008, 02:49 PM) Имаше в предвит нормална футболна топка...Аз па доколкото знам една топка е сътавена само от петоъгълници-32 на брой.Не е ли така?Това ли се пита? :lol: :lol: :lol:
П.П:Се за топки мислите...
Ами аз не разбирам много от футбол, но май не е така... Да не се бъркаш с броя на отборите на световното:Р

snapar написа:QUOTE(snapar @ Mar 23 2008, 02:54 PM) 12 петоъгълника?
Да. Ама дай и малко обяснения де:)

Rumpolino написа:QUOTE(Rumpolino @ Mar 23 2008, 02:56 PM) 16?
Не
LoaD написа:QUOTE(LoaD @ Mar 23 2008, 04:19 PM) Не. Поне стандартa е от 12 петоъгълника и 20 шестоъгълника. Ама това го знам от обща култура, не знам как да го сметна :).

Има формула, измислена от Leonhard Euler, та от нея май започваше всичко. Май само Арти я знае от тук присъстващите (де се губиш бе? ;D).
Насам-натам... :) Иначе точно това е идеята, остава само да си намерите формулата и да я приложите;)

Между другото колко СМГ-ейци, МГ-варненци и ФМИ-йци има тук?
Последна промяна от Arti на нед мар 23, 2008 3:32 pm, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
rumpolino
Сержант (Sergeant)
Контакти:

Мнение от rumpolino »

Аз съм от СМГ,фолъна го е завършил,дедмен учи в СМГ за други нз...
Потребителски аватар
Insomniac
Генерал (General)
Регистриран: чет дек 30, 2004 11:21 am
Контакти:

Мнение от Insomniac »

Arti добре дошъл отново :) Човек само с подобна тема може да те привлече тук май :)
[quote="100jan"]Принципно не обичам моралистите, защото това са прикрити мръсници.[/quote]
[quote="misterya"]\View\Encoding\More\Unicum (INSO) :)[/quote]
[quote="Xepa"]ПРАВАТА не ви дават акъл.[/quote]
LoaD
Генерал (General)
Регистриран: пет яну 21, 2005 10:42 pm
Контакти:

Мнение от LoaD »

Брех... колко полезна била Wikipedia-та :) . v–e+f = 2 ли е законът (страни, ръбове, лица)?

Та значи това, което можем да си изведем като за начало е, че топката представлява многостен от петоъгълници и шестоъгълници.
Петоъгълниците се допират само до шестоъгълници; а шестоъгълниците се докосват и до други шестоъгълници, и до петоъгълници, редувайки ги (т.е. 3 страни на всеки един шестоъгълник докосват други шестоъгълници, а другите 3 страни - докосват петоъгълници).

Страните се докосват две по две, а ръбовете се докосват по 3 наведнъж. Значи общи страни имаме... (5*п + 6*ш) / 2, където п-петоъгълник; ш-шестоъгълник, но броят им не го знаем. А числата 5 и 6 ги взех, защото петоъгълникът има 5 страни, шестоъгълникът - 6. Аналогично и за ръбовете. Общи ръбове... (5*п + 6*ш) / 3 ;

А после?... :dizzy:
Последна промяна от LoaD на нед мар 23, 2008 4:00 pm, променено общо 1 път.
Keep space clean, it's not yours.
Отговори

Върни се в “Off Topic”