Беше прохладна, ясна сутрин. Погледнах назад към очертанията на замъка Келс. Едва ли щях да го видя скоро пак. Надявах се лорд Келс да не се присъедини към брат ми. Нямаше да е приятно да воювам срещу стари приятели. На пристанището, намиращо се на 2 километра от града, ме чакаше малък речен кораб, който приличаше повече на голяма ладия, отколкото на друго. Пътуването по река ми звучеше най-безопастно, тъй като река Асалиен беше много пълноводна и по-напред в джунглата стигаше до близо 400 метра ширина. "Колкото по-далече от брега, толкова по-добре." Като приближих корабчето, капитана му скочи на дока и аз слезнах от коня за да го поздравя. Беше не много висок, брадат мъж, леко пълен и с тъмен тен по лицето. "Липсва му само превръзка на едното око
- Добрутро, рейнджърче! - каза той и ми стисна ръката. - Аз съм капитан Крос, а това тук е моята лодчица "Красива Амазонка".
- Хех, хубаво име си й дал. Аз съм Мат, приятно ми е. Колко време ще отнеме пътуването?
- Ще се движим по течението, значи близо... - Крос пресметна нещо. - седмица в най-добрия случай.
Изведнъж чух звук от копита зад мен. Обърнах се и почти не се изненадах, като видях Делил, неловко управлявайки кобилата си.
- И какво си мислиш, че правиш тук? - попитах с досада.
- Вече ти казах! Идвам с теб!
- Ох, досадно, упорито хлапе! - приближих се и хванах юздите на коня й. - Сега какво? До замъка ли ще трябва да те мъкна?
- Не, моля те! Нека дойде с теб.
- Колко пъти трябва да ти кажа - битките не са място за момичета. - заявих с поучителен тон.
- Отиди го кажи на амазонките!
- Съжалявам капитане, но ще трябва да изчакате да заведа това дете до замъка. Няма да се бавя много. - казах без да обръщам внимание протестите й.
- Моляте, Мат! Искам и аз да дойда! - "Леле, колко тъжно личице докарва...
- Какво те прихваща? - попитах сериозно. - Защо толкова държиш да тръгнеш с мен?
- Нима не разбра? Ти си единствения човек, който познавам наоколо, а също така първия който се е държал приятелски с мен.
"Приятелски?
- Баща ми не ме обичаше, защота искаше на мое място син, - продължи тя. - а майка ми се спомина от треска. Винаги съм била сама. . .
- Познато ми е чувството. - думите й почти ме накараха да я взема с мен. Но накрая разсъдка надделя. - Извинявай, Делил, но тази битка е само моя и не искам да въвличам други в нея.
Тя наведе глава и замълча, но след малко пророни едно тихо "Разбирам".
- Спокойно, ще се върна веднага след като изпълня дълга си.
- Обещай!
- Считай го за клетва. . . - разроших леко косата й. - Е, тръгвам.
Делил не отговори. Минути по-късно вече гледах смаляващия й се образ на дока.
Дните ми на "Красива Амазонка" минаваха бавно и еднообразно, но гледах да им се насладя. Разбрах, че кораба е получил името си в чест на жената на капитана, която според него имала амазонска кръв. Като гледах дъщеря му, която щеше да наследи корабчето му, не ми беше много трудно да му повярвам. Друг екипаж нямаше.
- Моряците ми останаха в замъка Келс. Умориха се от безкрайното гребане срещу течението. - сподели капитана.
През повечето време се грижех меча и камите ми да са остри като бръснач, учех се да бъде добър моряк и осъвършенствах риболова си или просто гледах замислено в далечината, мислейки си за случки от детството си.
Крос ме учеше с охота всички моряшки похвати и ловкости, а дъщеря му, Кесил, искаше да ме научи на нещо друго
Една вечер просто си седях и гледах разнообразието от звезди по небосвода, заслушан в песента на нощните птици. Капитана стоеше на руля, полузаспал. Чух леки стъпки и миг по-късно Кесил седна до мен.
- Татко каза, че след 2 дни ще стигнем до пристанището Делс. - каза тя.
- Аха, мерси че ми каза.
- Тъжно, че толкова бързо трябва да се разделим. Започнах да свиквам с теб. - каза тя с медено гласче.
"Ххх...незнам как баща й я пази от екипажа."
- Еми, нека оползотворим оставащото време.
Поука : Повечето хора са подвластни на изкушението.