записки по произхода на вселената

Раздел за тези с повечко въображение::Поствайте тук своите произведения::You can control the world by using your imagination.
debnadaviebna
Майор (Major)
Регистриран: вт мар 29, 2005 12:20 pm
Местоположение: Близо до местопрестъплението, интереси: виж ми ника па пак ме питай, професия: дебнещ да ебне
Контакти:

çàïèñêè ïî ïðîèçõîäà íà âñåëåíàòà

Мнение от debnadaviebna »

Това е въпрос, с който се занимават едни учени, наречени космолози. Според тях цялата вселена се е появила от една безкрайно малка и безкрайно плътна частица, вследствие на събитие, станало известно като големия взрив. Какво е имало преди тоя атом да го еба никой не знае. Космолозите също не знаят и на тях им иде да псуват и техните теории за произхода на вселената се простират само до там. Нека се опитаме с малко разсъждения да достигнем до произхода на вселената. Тук може да съм малко пристрастен, защото аз мисля, че вселената е съществувала вечно в различни форми, или поне по-дълго от 15 милиарда години. Отговорът според мен всъщност се намира точно пред очите на космолозите, които се занимават и с бъдещето на вселената. Според едни вселената ще се разширява докато гравитацията не изгуби хватката си и тогава цялата материя ще представлява прах и черни дупки. Наскоро са открили обаче, че в центъра на нашата галактика и в много други галактики има огромни черни дупки, които освен че постепенно изяждат самите галактики се привличат една към друга. Изчислено е, че близката галактика Андромеда се придвижва към нас с 500М км в час. След няколко милиарда години двете галактики ще се врежат една в друга, но това няма да е единствения сблъсък, защото и двете галактики са се насочили към едно голямо струпване от галактики, които имат същата съдба. Следователно един ден черните дупки ще изядат всичко и ще започнат да се изяждат взаимно, докато не остане само една свръхгигантска черна дупка. Нека уточним за любителиет на фантастиката, че черната дупка не е "дупка" изобщо, а представлява едно много тежко и плътно тяло, толкова тежко, че не позволява на светлината да се отдели от него и за това е абсолютно черно. Учените казват, че черната дупка отделя по един атом от повърхността си през определен период от време. Ако това е вярно, когато остане една единствена черна дупка след милиарди години тя ще отдаде един по един всичките си атоми и вселената отново ще бъде пълна само с прах. Но да речем, че има определена граница, след която огромната гравитация на това тяло, чиято маса е голяма колкото цялата маса на материалната вселена в момента, вече не позволява дори и на атоми да ес отделят от повърхността си. Забележеете, че вселената не е нищо друго, освен едно огромно пространство. Сега си представете в това огромно пространство едно безкрайно плътно тяло, което се свива под собствената си маса до една единствена точка. Познато ли ви се струва, безкрайно малко и безкрайно плътно тяло? Да, това е първичният атом. Това тяло задължително ще е нестабилно, а сещате се какво правят по някога нестабилните тела-гърмят и образуват звезди и галактики. И ето, достигнахме до извода, че голям взрив е имало, но не е бил единствен, нито пък ще бъде последен, а най-интересното е, че при всеки голям взрив ще се образуват различни галактики, различни звезди, дори различин форми на живот. Освен това колкото и да е огромна гравитацията на тази Уберчерна дупка, все във безкрайното пространство все ще остане някой дребен водороден атом. Откритието на атом, по-стар от големия взрив би доказало тази теория. От философска гледна точка това означава, че нито една цивилизация не може да остави постиженията си за следващите вселени, нито пък да спаси себе си. Дори и да усетиме, че ни остава милиард години докато вселената стане напълно невъзможна за обитаване и да построим грамаден космически ковчег няма ъкед да се спасим, единствено обширното междугалактическо пространство ще е безопасно и то за предпочитане колкото се може по-далеч от свръхчерната дупка, която ще се образува. Ако тази огромна черна дупка е единственото тяло във вселената тя ще остане напълно неподвижна, но ако има друго тяло в безкрая, например някой огромен кораб-ковчег, създаден за да запази цяла цивилизация и нейните постижения, двете тела ще се привличат, следователно ако от тази черна дупка не образува вселената достатъчн бързо спасителният кораб ще бъде погълнат и евентуално органичните съединения от цивилизацията ще бъдат причина за разпространяване на живот из цялата новообразувана вселена. Но дори и черната дупка да успее да образува новата вселена преди да е разрушила кораба на последната цивилизация трябва да се има в предвид, че вселената за по-малко от секунда е станала от безкрайно малка и плътна до безкрайно голяма и с безкрайно нисак плътност, така че спасителният кораб трябва да се намира на нечувано до сега разстояние от черната дупка, за да не попадне в ядрото на образуваща се звезда или да бъде разрушен от огромното налягане на първичните газове и пак да стане причина за появата на живот, защото според мен животът не се е образувал нито тук, нито на Марс, а органичните съединения са се образували в безкрая на безвъздушното пространство и пада по образуващите се планети и там се развива според условията, тази теория е в съгласие с дарвиновата теория за еволюцията, забележете. Ако не ми вярвате, погледнете пояса от останки от образуването на слънчевата ни система, от където идват и кометите. Това е едно място, пълно с лед и първични съединения, включително и органични.
debnadaviebna was here

http://bullschmeiser.blogspot.com/ станах блогър

съществува единствено хаос и простотия
[quote="аватара на paksizabravihpass-a6efe"]this person's picture is too sexy to be displayed[/quote]
олимпийски шампион по псуене
Потребителски аватар
BulSoldier
Сержант (Sergeant)
Регистриран: чет мар 03, 2005 6:56 pm
Контакти:

Мнение от BulSoldier »

Всъщност органичните съединения и по сложните им компоненти са се появили от катаклизмите на повърхността на земята още при образуването й.В началото атмосферата е била съставена от метан и други вещества които при високи температури и други улсовия се съединяват и образуват прости органични съединения.Това е доказано опитно като са се пресъздали същите условия.Не съм съгласен с някои неща от твоята хипотеза и затова по късно ще цитирам някои данни от една книга,а там са описани и евентуалните модели за развитие на вселената.
[url=http://www.boinaslava.net/]http://www.boinaslava.net/[/url]

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

The 2 minute war - FallOut
Потребителски аватар
Insomniac
Генерал (General)
Регистриран: чет дек 30, 2004 11:21 am
Контакти:

Мнение от Insomniac »

От толкова време си мечтая за дискусия на тема космология... Бях почнал да се плаша, че вече никой не се интересува от такива работи :) Та като говорим за Големия Взрив искам само да вметна, че големия взрив не разпръсва просто ей така материята, която е била в точката/атома. Материята се създава от енергията, отделена при взрива. И тук идва другия голям въпрос: енергия -> частица и анти-частица. Къде отива всичката антиматерия?

Другото нещо са все пак 3-те теории за бъдещето на вселената - ти си изтъкнал само едната :) При другите 2 няма да има проблем за човечеството примерно :)

А какво мислиш за съществуването на други вселени? А за червейните дупки, а за белите дупки? :)
Последна промяна от Insomniac на съб ное 25, 2006 6:47 pm, променено общо 1 път.
[quote="100jan"]Принципно не обичам моралистите, защото това са прикрити мръсници.[/quote]
[quote="misterya"]\View\Encoding\More\Unicum (INSO) :)[/quote]
[quote="Xepa"]ПРАВАТА не ви дават акъл.[/quote]
Потребителски аватар
BulSoldier
Сержант (Sergeant)
Контакти:

Мнение от BulSoldier »

Да тези бели дупки са много интересно твърдение макар и доколкото ми е известно да няма доказателства за тяхното съществуване.Доколкото знам това са противоположни "тела" на черните дупки,демек вместо като черните да засмукват всичко,те отделят материята.

А за тези уормхолес както ги наричат,тунели или както там ви харесва.Наското гледах един научно документален филм за тях с различни учени.Имаше няколко теории какво може да стане след като влезем в тях.
1вата е че веднага щом пъхнем нещо вътре то моментално излиза от другата страна.
2рата е че то излиза след няколко секунди часове,след известно време.
3тата е че излиза още преди да е влязло.И от тука започва интересната част.Тъй като е известно че времето тече по бавно,ако се движим по бързо.Това е доказано с два атомни часовника,единият качен на самолет другия на земята и разликата били след 5часово пътуване 0.0014 секунди ако не се лъжа.
За тези червеини дупки,физиците които говореха за това казаха че те
съществуват,но са толкова малки,и се отварят за толкова кратко че дори да успеем да ги разширим достатъчно за да промушим нещо от там те се заатварят толкова бързо че каквото и да било което промушваме през тях ще бъде смазано.
Другото вече съм го забравил но пак ще го прегледам филма и ще допълня за това нещо.

А сега ето и моделите за развитие на вселената:

Разработените модели в рамките на общата теорията на отностителността водят или до постоянно разширяваща се вселена - отворена,или до постепенно забавяне на разширението й,последвано от фаза на свиване - затворена.Осъществяването на единия или другия сценарии зависи от стоиностите на параметъра К,определян от плътността на материята,влизаща в състава на Вселената.Съвременните изследвания указват за раширяваща се Вселена,но със стойности на К много близки до граничната стойност К=0,отговарящ на плоска вселена с безкрайно забавено разширение.

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

Потребителски аватар
BulSoldier
Сержант (Sergeant)
Контакти:

Мнение от BulSoldier »

Ето нещо и за галактиките,само че не съм сигурен че превода на книгата е верен що се отнася до разстоянията.Защото доколкото знам нашата галактика е около 70 000 светлинни години в диаметър така че не се учудвайте ако срещнете някои невъзможни цифри.

През 1953 година америкаският астроном от френски произход Вокульор установи че локалната група и съвкупността от близките групи от галактики,представляват част от още по обширна сплестната общност,разпростираща се в радиус от около 50 000 св. години(струва ми се много малко) и наречена Локален свръхкуп с център на масата съзвездието дева.По новите наблюдения установиха наличието на други свръхкупове,разделени едни от други с големи празни пространства.
"Голямата стена" открита през 1989 е една гигантска космическа структура разпростираща се на дължина 500 000 св години,ширина 200 000 и дълбочина 15 000 св години.
Ако сте проследили разпределението на галактиките в голям мащаб ще се види че те се групират по дължината на големи,подобни на нишки структури.Това ни навежда на мисълта,че вселената може би има клетъчна структура,наподобяваща сапунена пяна.Глакатиките се разполагат предимно по крайщата на огромните мехурчета,чиято вътрешна част е практически лишена от видима материя.Произходът на подобна структура трябва да се търси като резултат от процесите,протичащи в първите мигове след големият взрив.

тука ще вмъкна нещо за квазарите,за които съм намерил съвсем малко информация.Рекордът на квазар за отдалечаване от нас е на PC 1158+4635 със спектър 473% към червено,и се движи с 95% от скоростта на светлината.
Последна промяна от BulSoldier на съб ное 25, 2006 6:47 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Insomniac
Генерал (General)
Регистриран: чет дек 30, 2004 11:21 am
Контакти:

Мнение от Insomniac »

Което между другото ще рече, че квазарът е на ръба на възможнота максимално далечно разстояние от нас ;)

ПП. Я да викна Оберон да заформи дискусията и тука ;) Обее, ела вкарай твоя въпрос да видим какво мисли народа :)
Последна промяна от Insomniac на съб ное 25, 2006 6:47 pm, променено общо 1 път.
[quote="100jan"]Принципно не обичам моралистите, защото това са прикрити мръсници.[/quote]
[quote="misterya"]\View\Encoding\More\Unicum (INSO) :)[/quote]
[quote="Xepa"]ПРАВАТА не ви дават акъл.[/quote]
Zvera_
Сержант (Sergeant)
Регистриран: пет яну 20, 2006 4:25 pm
Контакти:

Мнение от Zvera_ »

Браво дебна!(ако си го измислил сам)
Последна промяна от Zvera_ на съб ное 25, 2006 6:48 pm, променено общо 1 път.
За спамерите - остра брадва.
Предупредих на чист български език, че следващият, който си сложи гаврата с националния флаг в подписа ще яде дървото. Да ти е сладко. 30 дни читател.

каос
debnadaviebna
Майор (Major)
Регистриран: вт мар 29, 2005 12:20 pm
Местоположение: Близо до местопрестъплението, интереси: виж ми ника па пак ме питай, професия: дебнещ да ебне
Контакти:

Мнение от debnadaviebna »

всичко написано в онзи пост съм писал на момента съм формулирал, нема копи-пейст
debnadaviebna was here

http://bullschmeiser.blogspot.com/ станах блогър

съществува единствено хаос и простотия
[quote="аватара на paksizabravihpass-a6efe"]this person's picture is too sexy to be displayed[/quote]
олимпийски шампион по псуене
Zvera_
Сержант (Sergeant)
Регистриран: пет яну 20, 2006 4:25 pm
Контакти:

Мнение от Zvera_ »

Браво
Трябва да го пратиш на института по космология или нещо подобно
За спамерите - остра брадва.
Предупредих на чист български език, че следващият, който си сложи гаврата с националния флаг в подписа ще яде дървото. Да ти е сладко. 30 дни читател.

каос
Отговори

Върни се в “Лично Творчество”